Home / Fotografieblog / Landschapsfotografie / Mistboog aan de IJssel

Mistboog aan de IJssel

with 4 reacties

Mistboog nabij Zwolle

Vorige week was ik in de ochtend op de Veluwe. Ik verwachtte mistbanken, maar dit viel helaas een beetje tegen. Op een paar dunne mistbanken na was er niet veel te zien. M’n composities uiteindelijk maar met wat goud licht van de zonsopkomst gefotografeerd en weer richting huis gegaan. Op mijn terugweg reed ik over de IJsselbrug bij Zwolle en zag enorm dikke mistflarden hangen. Ondanks dat de zon al flink aan warmte had gewonnen was hier de mist nog lang niet opgelost. Ik besloot om nog even over de dijk te rijden en een compositie te zoeken. Helaas was er niet veel interessants te zien totdat ik ineens een zogenaamde mistboog zag. Nooit eerder had ik dit gezien, maar wat een bijzonder gezicht is dat zeg!

Een mistboog ontstaat door hetzelfde principe als een regenboog, echter bestaat mist uit kleinere druppeltjes waardoor het uiterlijk veranderd. De boog is flets van kleur doordat de kleuren elkaar voor een groot deel overlappen. Dit resulteerd in een witachtige boog en is veel kleiner dan een normale regenboog. Afijn, genoeg wikipedia geratel, verder met m’n vehaal.

Ik ben snel een zijweg in gereden en uit de hand (dat doe ik niet vaak tijdens landschapsfotografie!) maakte ik een foto van de mistboog. Vervolgens gezocht naar een interessante compositie i.c.m. de boog, maar helaas heb ik niks kunnen vinden. Inmiddels was de mist verder aan het oplossen en was er geen mistboog meer te bekennen. Wat was ik blij dat ik, ondanks de saaie compositie, snel een shot uit de hand had gemaakt om toch maar de mistboog vast te leggen!

Mistboog IJssel Zwolle

 

Bekijk hier mijn vorige blog!

 

4 Responses

 1. Jan Scholten
  | Beantwoorden

  De juiste man op de juiste plek!
  Prachtig resultaat

  • Rick
   | Beantwoorden

   Dankjewel Jan!!

   (Beetje late reactie doordat deze niet door waren gekomen…)

 2. Helma
  | Beantwoorden

  Hoi heel apart nog nooit gezien geweldige foto

  • Rick
   | Beantwoorden

   Bedankt Helma!

   (Beetje late reactie doordat deze niet door waren gekomen…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *