Een polarisatiefiler is een must have voor elke landschapsfotograaf! Iedereen kent dit filter wel, maar wordt door veel fotografen niet gebruikt. In deze blog laat ik aan de hand van een ‘before&after’ zien hoe ik een polarisatiefilter het liefst gebruik!

Eigenschappen van een polarisatiefilter
Graduele ND filters om de lucht donkerder te maken of motion blur creeëren door middel van een ND filter: deze effecten kan je allemaal nabootsen met behulp van photoshop. Het is echter niet mogelijk om het effect van een polarisatiefilter na te bootsen met photoshop.
Verminderen van reflecties
Met een polarisatiefiler kunnen reflecties verminderd of zelfs helemaal weggehaald worden. Dit komt doordat dit filter ervoor zorgt dat er enkel licht vanuit één richting wordt binnengelaten. Hierdoor kan je ervoor zorgen dat je door het wateroppervlak heen kan kijken of juist reflecties van blaadjes, rotsen of glazen voorwerpen kan verwijderen. Probeer dat maar eens met photoshop!
Meer contrast en saturatie
Met een polarisatiefiler kan je meer contrast toevoegen en worden ook de kleuren meer verzadigd. Vaak wordt deze eigenschap gebruikt om de blauwe kleur van de lucht diepblauw te maken. Dit werkt met een wat langere focal length beter als bij een groothoek. Bij een groothoek zal het effect niet overal even sterk zijn waardoor er als het ware een ‘vlek’ in de lucht ontstaat. Dit probleem heeft te maken met dat een polarisatiefilter een optimale werking heeft bij een hoek van 90 graden tot de zon (oftewel als de zon links of rechts van je staat.) Als er wolken in de lucht zijn valt deze ‘vlek’ minder op.
Gebruik het polarisatiefilter doelbewust
Bovenstaande eigenschappen klinken natuurlijk prachtig en je zou bijna denken dat het altijd interessant is om een polarisatiefilter te gebruiken. Het tegendeel is echter waar, soms wil je juist reflecties behouden omdat dat beter past bij de scene of zal het filter helemaal geen effect hebben i.v.m. de richting waar je heen fotografeert. Bedenk dus altijd wat je wilt met een foto en of een polarisatiefilter iets toevoegt: gebruik het filter doelbewust!

Polarisatiefilter op een lange lens
Ik gebruik het polarisatiefiler het liefst op een lange lens. Als je een stukje uit een landschap fotografeert met een lange lens kan je met polarisatie ervoor zorgen dat het onderwerp waar het omgaat er echt uit springt!
In onderstaande before&after gebeurd het volgende: Het contrast wordt verhoogd, de lucht wordt veel donkerder, waardoor de eik er uit springt, reflecties op de blaadjes van de eik worden geëlimineerd en de herfstkleuren en rode gloed op het landschap word meer verzadigd. Eigenlijk bizar wat zo’n filtertje wel niet kan betekenen in een foto!
Ondertaande zijn RAW foto’s met enkel een adobe color profile:
Before: zonder filter
After: met filter
Bedenk wel dat de omstandigheden voor gebruik van een polarisatiefilter hier optimaal waren. De zon stond namelijk op precies 90 graden links van mij en dan werkt het polarisatiefilter het beste. Als de zon voor of achter mij zou hebben gestaan dan zou de lucht totaal niet donkerder zijn geworden waardoor het filter niet veel zou hebben gedaan.
Als jij nog geen polarisatiefilter in je cameratas hebt zitten ren je hopelijk snel naar de winkel na het lezen van deze blog!
Ik gebruik dit polarisatiefilter, welke ik samen gebruik met dit filtersysteem van Nisi.
Altijd up to date!
Als eerste mail ontvangen als er een nieuwe blog live gaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Wees gerust ik spam niet!
Delen!
Leuke blog? Delen wordt altijd gewaardeerd! Dit kan met onderstaande knoppen.
Geef een reactie