Home / Fotografieblog / Landschapsfotografie / Fotografietip: Waarom het loont om één compositie vaker te maken

Fotografietip: Waarom het loont om één compositie vaker te maken

with Geen reacties

Een geslaagde landschapsfoto komt meer bij kijken dan enkel een mooi landschap bezoeken en de foto maken. De tijd, het weer en het licht, alles moet perfect samenkomen! Tijdens het begin van de herfst bezocht ik een mooi heidegebied op de Veluwe. De condities waren perfect: een gekleurde lucht, mist, berijpte ondergrond en mooie bomen. Dit resulteerde in enkele heerlijke platen.

Zonsopkomst heide Veluwe

 

Nieuwe composities scouten

Toen de mist was opgetrokken en het licht al behoorlijk hard was besloot ik om het gebied wat meer te verkennen. Het is altijd goed om toekomstige composities te zoeken en ergens op je telefoon of computer op te slaan. Dit komt vooral goed van pas als je last minute besluit om er toch op uit te gaan! Na een flinke wandeling kwam ik een groepje bomen tegen. Ik wist het meteen: dit wordt telefoto werk. Doordat de bomen op een kleine helling staan is er eigenlijk geen achtergrond, dit komt de rust in de foto ten goede. Ik maakte een foto om deze compositie op te slaan en later bij terug te komen.

Bomengroep heide Veluwe

 

Concept en uitwerking (mislukking)

Ik wist meteen al hoe deze compositie mooi zou werken. Ik stelde mij als doel om deze comp te fotograferen als de bladeren in prachtige herfstkleuren waren met een interessante lucht in de achtergrond en een vleugje strijklicht op de bomen om de kleuren eruit te laten springen. Uiteraard moest dit wel het laatste licht van de dag zijn want dat is mooi zacht. Enige tijd later was er een dag met mooie donkere luchten en af en toe wat licht dat als spots op het landschap scheen. Dit was de dag dat het moest gebeuren. Eenmaal aangekomen op locatie en de camera te hebben opgezet komt er een prachtige donkere lucht langs. Nu was het wachten op het licht… maar helaas, dat kwam niet. Het resulteerde in een leuke foto, maar meer ook niet.

Bomengroep herfst heide Veluwe

Last minute resultaat

De herfst was toch wel op z’n einde aan het komen. De blaadjes waren mooi gekleurd, maar er stond een flinke wind. Het zou niet lang duren voordat de bomen een stuk kaler zouden zijn. Er was dus haast geboden om deze foto nog in 2018 te maken! Uiteindelijk was daar dan de dag dat het moest gebeuren. Een herfstige dag met mooie wolkenluchten en af en toe wat licht. Aangekomen op locatie wordt de camera opgesteld en de bladeren waren nog prachtig in kleur. Nog een klein uur te gaan voor zonsondergang en jahoor… een enorme wolk besluit voor de zon te gaan hangen. De moed zakte mij even in de schoenen maar ik bleef geduldig wachten. Uiteindelijk kwam het licht dan eindelijk door een gat in de wolken om voor enkele seconden de bomen in mijn compositie te beschijnen. Het duurde erg kort, maar ik stond klaar en hoefde enkel nog af te drukken. Het resulteerde in een, wat mij betreft, heerlijke foto die best wat moeite heeft gekost om te maken.

Bomengroep herfst heide Veluwe

Wat is nou die fotografietip? Nou, bezoek die ene compositie vaker dan één keer. Bedenk hoe je de foto wilt maken en blijf terugkomen totdat je jouw gewenste resultaat hebt behaald.

Ik zal dit groepje bomen nog vaker bezoeken, maar dan met het doel om ze te fotograferen met mistbanken.

 

Dit was mijn laatste blog in 2018. Heb jij onderwerpen waar je een blog over wilt lezen in 2019? Laat het mij gerust weten.

 

Fijne jaarwisseling!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *