Home / Fotografieblog / Landschapsfotografie / Mist op het Hulshorsterzand – De Veluwe

Mist op het Hulshorsterzand – De Veluwe

with 2 reacties

Elke fotograaf heeft wel een plekje op maximaal een half uurtje rijden waar hij/zij graag heen gaat om te fotograferen. Voor mij is dat het Hulshorsterzand: een mooi gebiedje met een tweedeling van heide en een zandverstuiving. Op de heide staan hier en daar wat karakteristieke bomen en ook is er reliëf aanwezig wat het voor mij tot een interessant gebied maakt. Voeg je hierbij de factor mist toe, dan heb je wat mij betreft een perfect gebied om een ochtendje te fotograferen!

 

Bloeiende heide en mist

De bloeiende heide is elk jaar weer prachtig om te fotograferen. Veel mensen gaan hiervoor naar de Posbank, maar ik vermijd meestal de drukte. Mijn mooiste fotografiesesie vorig jaar was een ochtend in augustus. De heide stond in bloei en de atmosfeer was fantastisch door de aanwezige mist. Nee, het was géén toeval dat ik precies tijdens deze omstandigheden aanwezig was. De weerkaarten zijn de dagen voor de sessie nauwkeurig in de gaten gehouden en deze ochtend moest het gewoon gebeuren!

 

Blauwe uurtje

Als er kans is op mist ben ik altijd ruim voor zonsopkomst op locatie. Het blauwe uurtje is namelijk een fantastisch moment om mistige landschappen te fotograferen. Om de paar minuten ziet het landschap er anders uit, doordat rechts een boom verdwijnt in de mist en links weer een boom zichtbaar wordt. Omdat ik dit gebied aardig goed ken, wist ik al vrij snel een mooie compositie te vinden. Bloeiende heide in de voorgrond en een prachtige scheefstaande boom in de achtergrond. De mist zorgt voor een fijne atmosfeer en verbergt de horizon.

mist heide veluwe

Dode bomen, altijd interessant voor composities!

schemering mist veluwe

 

Mist en het gouden uurtje

Het eerste goudkleurige zachte licht van de zonsopkomst is altijd weer fantastisch om te zien. Deze ochtend duurde het echter een tijdje voordat de zon door de mist heen kwam. Alle tijd om een nieuwe compositie te zoeken dus! Na een compositie gevonden te hebben met een mooie pluk bloeiende heide in de voorgrond en twee mooie bomen in de achtergrond was het afwachten tot de zon doorkwam. Na een flinke tijd wachten begon de zon langzaam door de mist heen te branden wat resulteerde in onderstaande foto!

Heide Veluwe landschap

Onderstaande compositie zou ik niet snel gemaakt hebben als er geen mist aanwezig was!

mist veluwe

Hierna wist ik nog één compositie te vinden. Totaal onverwachts kom ik een pluk gras tegen waar nog wat waterdruppeltjes opzitten, een mooi voorgrond element. Ik moest nu snel handelen, want het zonlicht werd al aardig hard en de mist begon te verdwijnen.

zonsopkomst mist veluwe

Na dit shot werd het licht te hard en besloot ik naar huis te gaan.

5 foto’s waar ik allemaal tevreden mee ben in één ochtend. Dit was mijn mooiste fotografiesessie in 2017!

 

Volg je me al op Facebook en/of Instagram?

Volg je me wel op facebook, maar zie je mijn berichten niet? Klik dan bij mijn Facebook pagina op het ‘volgend’ knopje en daarna op ‘als eerste weergeven’. Ook kan je hier meldingen aanzetten. Dit zorgt ervoor dat je mijn foto’s op facebook wel langs ziet komen!

2 Responses

 1. Jan Scholten
  | Beantwoorden

  Prachtig Werk!!!

  • Rick
   | Beantwoorden

   Bedankt voor je compliment Jan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *