Home / Fotografieblog / Behind the scenes / Precisie bij productfotografie

Precisie bij productfotografie

with Geen reacties

Precisie bij productfotografie …

…het lijkt altijd ‘eventjes’ een flitsertje hier en een flitsertje daar… Laat ik je uit de droom helpen, dat is het echt niet! Alles draait om precisie bij productfotografie

product fotografie foto studio zwolle

Plaatsen van studioflitsers

Plaatsen van studioflitsers komt vaak hartstikke nauw! In bovenstaand voorbeeld loopt er een mooie lichtrand rechts langs de hele tube gel. Deze lichtrand wil ik uiteraard precies langs de rand van de tube hebben. Daarnaast wil ik de lichtrand een bepaalde dikte meegeven. Verplaats of draai ik de studioflitser een enkele centimeter dan veranderd deze lichtrand ook! Door middel van trial and error kom ik tot het gewenste resultaat.

Het hoofdlicht komt van links (striplight met diffuser ervoor) en verlicht de voorkant van de tube. Als ik de tube gel een klein beetje draai krijg ik een resultaat waarbij het licht veel minder aantrekkelijk wordt gereflecteerd en de vorm van de tube minder duidelijk naar voren komt.

Een derde licht op de tube komt van links achter. Een snoot die aan de linkerkant van de tube voor een subtiel lichtrandje zorgt. Hierdoor wordt de vorm van de tube beter benadrukt en ontstaat er wat meer diepte.

Natuurlijk verschilt dit soort zaken per product en wat je precies wilt, maar vaak moet je heel nauwkeurig te werk gaan met het plaatsen van de flitsers!

De youtube video geeft een goede weergave hoe het trial and error proces in z’n werk gaat! Let ook op dat ik de tube af en toe iets heb verplaatst of gedraaid waardoor de reflectie van het licht veranderd.

 

De Styling

Niet alleen het plaatsen van studioflitsers draait om precisie, in dit geval was er bij de ‘styling’ ook enige precisie vereist. Deze gel heeft een ‘waterproof technology’ en ik besloot om dit in het productshot meer naar voren te laten komen. Je kent vast wel zo’n spray om bijvoorbeeld een jas waterdicht te maken. Als het dan regent heeft die spray ervoor gezorgd dat de waterdruppels letterlijk op de jas liggen. Dit effect wilde ik op de tube terug laten komen.

precisie bij productfotografie

Het plaatsen van waterdruppels deed ik met behulp van een kleine pipet. Ook dit was weer een erg nauwkeurige klus. Te veel waterdruppels bij elkaar zorgt voor een te druk en overdreven beeld en met te weinig druppels komt het idee niet goed over. Leg je er een te grote druppel op loopt deze over de tube heen en kan je weer opnieuw beginnen…

precisie bij productfotografie

 

Retouching

Je raadt het al… ook de retouching is een precisie werkje. Onderstaande foto laat dat goed zien. Dit is de cleaning layer en in dit geval was er meer dan gewoonlijk te ‘cleanen’…

precisie bij productfotografie cleaning layer

Natuurlijk is het zaak om het product zo strak mogelijk naar voren te laten komen. Dit is voor een groot deel gelukt met de verlichting, maar toch is dat niet genoeg. De raw file was sooc (straight out of camera) zogoed als klaar door het gebruik van een goede verlichting. Kwa contrast, levendigheid en belichting is er nauwelijks editing aan te pas gekomen. Waar het meeste werk in zat was de retouching. Je hebt, ondanks het schoonmaken van het product, natuurlijk te maken met stof of kleine oneffenheden op het product, zoals krasjes en vlekjes. Door dit in de retouching fase weg te werken komt het product super strak tot zijn recht op de foto en dat is waar het uiteindelijk om draait!

Hieronder vindt je nog twee crops met een before & after van de retouching. Beweeg de slider een aantal keer heen en weer om het verschil te zien. Hoe vaker je heen en weer gaat hoe meer veranderingen je gaat zien.

 

 

Ik hoop dat ik je wat meer inzicht heb gegeven over de precisie bij productfotografie !

Vond je deze blog nou leuk en/of interessant? Laat dan gerust een reactie achter en natuurlijk wordt delen op social media gewaardeerd (knoppen links)!

Je kan mij vinden op Instagram en Facebook!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *