Home / Fotografieblog / Landschapsfotografie / Landschapsfotografie in de uiterwaarden van de IJssel (video!)

Landschapsfotografie in de uiterwaarden van de IJssel (video!)

with Geen reacties

Eind maart waren er een aantal prachtige ochtenden met dichte mist. Uiteraard heb ik hier goed gebruik van gemaakt en dat resulteerde in enkele unieke platen! Als landschapsfotograaf hou ik de weersomstandigheden altijd goed in de gaten, dus toen de indicatoren (met name het dauwpunt) voor mist goed waren wist ik meteen waar ik de volgende ochtend heen zou gaan: de IJssel. Eerder schreef ik al over een prachtig boompje in de uiterwaarden van de IJssel waar ik een mooie zonsopkomst had gefotografeerd, maar het kon beter, namelijk met mist, daarover meer in deze blog.

Check vooral even de blog “Dutch Lake Wanaka Tree” over een sunrise sessie bij dit boompje!

Sunset scout

Een kleine week voor de voorspelling van mist was ik al bij het boompje geweest tijdens zonsondergang. Het doel was om te kijken of er al genoeg water in de uiterwaarden stond voor een aantal ochtendsessies fotograferen. Uiteraard had ik de camera ook mee en een mooie hagelbui in de verte werd prachtig opgelicht. Met mijn gewone laarzen kon ik nog maar net op de plek komen waar ik wilde staan om onderstaande foto te maken.

Landschapsfotografie uiterwaarden
Een mooie hagelbui wordt aan de bovenkant opgelicht door het laatste licht.

Veel te dichte mist!

Enkele dagen later was er kans op dichte mist, dus besloot ik ’s ochtends vroeg weer naar het boompje te gaan. Bij aankomst kon ik het boompje vanaf de dijk niet eens zien, maar naarmate ik dichterbij kwam begon ik langzaamaan een schim van de boom te zien. Door de verplaatsing van de mist zag je het boompje de ene keer wel en de andere keer bijna niet. Het water stond inmiddels veel hoger als de vorige sessie, dus ik was blij dat ik mijn lieslaarzen had aangedaan. Zigzaggend door het water probeerde ik op de juiste plek te komen, en vooral heel langzaamaan, want één verkeerde stap en de lieslaarzen lopen vol! Ik besloot een telelens te pakken om onderstaande foto te maken. Door een sluitertijd te gebruiken die niet te lang, maar ook niet te kort was ontstond er een lichte blur in het water, waardoor de foto een stuk rustiger overkomt, maar nog wel wat detail behoud.

Boom uiterwaarden
Weinig kleur met een lichte blauwe tint zorgt voor een mysterieuze sfeer

Later begon de mist langzaam op te lossen en maakte ik vanaf een ondiep stuk waar zuring uit het water stak dit wide angle shot.

landschapsfotografie uiterwaarden
Een polarisatiefilter zorgde hier voor de goede doorkijk in het water.

Perfecte mist omstandigheden!

2 dagen later was het zover, de omstandigheden zouden perfect worden! Ruim voor zonsopkomst stond ik weer in het water, wat overigens alweer een centimeter of 20 was gezakt. De juiste hoeveelheid mist lag boven het water, een prachtig wolkendek trok over tijdens het blauwe uurtje. Super mooie omstandigheden, heerlijke rust en dan ineens… BAM! Ik krijg een harde klap tegen mijn benen en schrik me helemaal kapot! Het was een vis, ik denk een brasem die nogal hard tegen mijn benen aanzwom, want later zag ik ze gewoon langstrekken.

Blauwe uurtje uiterwaarden
Een perfecte reflectie!
uiterwaarden mist
Het hoogte verschil in de uiterwaarden zorgt voor diverse compositie mogelijkheden.
boom mist
Toch nog even de telelens erbij!

Gouden licht

Na een tijdje begon de zon af en toe door de mistflarden zichtbaar te worden. Hij had behoorlijk moeite om door de mist heen te branden, maar op een gegeven moment lukte het wat resulteerde in een prachtige gouden gloed! Ondertussen was het gevoel in mijn tenen helemaal weg, maar ik ging stug door, want deze omstandigheden heb je niet elke dag!

Zonsopkomst uiterwaarden
Gouden licht in de mist

Om een idee te geven hoe de camera erbij stond even een telefoonfoto:

uiterwaarden boom
BTS (telefoon foto)

De mist begon wat minder te worden en een nieuw wolkendek trok over. Dit wolkendek blokte regelmatig de zon, waardoor er totaal geen contrast of mooi licht meer was. Als de zon dan toch weer even doorbrak werd alles weer prachtig verlicht!

landschapsfotografie uiterwaarden
Niet helemaal tevreden met deze compositie. De zuring in de voorgrond is net wat te druk en niet helemaal mooi verdeeld waardoor de balans in de compositie een beetje zoek is.

Mistboog!!

Nadat ik bovenstaande compositie had gemaakt kwam ineens het idee van een mistboog op in mijn hoofd. De omstandigheden voor het vormen van een mistboog waren behoorlijk goed en ik besloot alvast een positie in te nemen voor als het zou gebeuren. Na een kleine 20 minuten wachten gebeurde het, een heuse mistboog!

mistboog uiterwaarden
Een mistboog!

Timelapse

Uiteraard kon ik het niet laten om ook wat timelapses te maken wat resulteerde in onderstaande korte film!

Ik hoop dat je hebt genoten van deze serie beelden die toch behoorlijk uniek zijn als je het mij vraagt.

Altijd up to date!

Als eerste mail ontvangen als er een nieuwe blog live gaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Wees gerust ik spam niet!

Delen!

Leuke blog? Delen wordt altijd gewaardeerd! Dit kan met onderstaande knoppen.

Mijn Gear:

Sony A7RIII
Sony A7III
Sony 70-200mm f/2.8 GM
Sony 24-70mm f/2.8 GM
Sony 85mm f/1.8
Zeiss Batis 18mm f/2.8

Als je van plan bent om een aankoop te doen, gebruik dan de links op deze pagina! Kost jouw niks extra’s en op deze manier krijg ik een kleine commissie voor de inspanning voor mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *