Home / Fotografieblog / Landschapsfotografie / Dutch Lake Wanaka Tree

Dutch Lake Wanaka Tree

with 4 reacties

Bomen, je hebt ze in alle soorten en maten, maar de ene is de ander niet! Ik vind bomen een prachtig onderwerp om te fotograferen, vooral als de boom perfect past in het landschap. Helaas zijn de mooiste bomen vaak omgeven door andere onderwerpen en/of bomen, waardoor ze niet werken in een compositie. De boom uit deze blog staat gelukkig in een redelijk vrij gebied, waardoor er dus mogelijkheden zijn. De vraag was alleen: Hoe fotografeer ik deze boom?!

Hoog water in de uiterwaarden

Met het hoge water van afgelopen tijd ging ik er een ochtend op uit om mijn nieuwe Sony A7RIII uit te testen (jup, deels overgestapt naar Sony!). Het was een koude ochtend en helaas viel de zonsopkomst erg tegen. Toch was het niet voor niks, want ik kwam weer bij hét boompje! Ik heb het hier over een prachtig gevormde en vrijstaande boom in de uiterwaarden van de IJssel. Elke keer als ik over de dijk reed zag ik het boompje staan en wist ik gewoon niet hoe ik ‘m moest fotograferen, tot vandaag! Het hoge water maakte de hele setting anders en ineens wist ik hoe ik deze boom moest fotograferen: Het water in!

 

De lieslaarzen aan!

De volgende ochtend kon een mooie zonsopkomst bijna niet missen, de weersvoorspelling was perfect. Het plan was om het wat in te gaan en de boom vanuit het water te fotograferen. Bij aankomst was het nog donker en een aantal graden onder nul. 5 lagen kleding moesten ervoor zorgen dat ik warm bleef. Hier en daar lag ijs op het water, maar gelukkig lagen de uiterwaarden grotendeels open. Op mijn gemak maakte ik de nieuwe sony in orde. Met behulp van de Sigma MC-11 adapter kan ik gewoon nog mijn 16-35 van Canon gebruiken, ideaal! Alles stond klaar, ik trek mijn lieslaarzen aan en ondertussen begon het te schemeren. Ik ga er nog even bij zitten kijk over het water en bedenk me ineens dat het water best wel eens te diep kon zijn. Maarja, wie niet waagt…

(Het was overigens zondag, dus stroming door scheepvaart e.d. was ik niet bang voor.)

Uiteraard was ik zo dom om niet van te voren op maps te kijken waar de sloten precies liggen dus was het best riskant om de uiterwaarden in te lopen. Ik pakte het dan ook uiterst voorzichtig aan. Mijn statief gebruikte ik als wandelstok en tevens als maatstaaf om te kijken of het niet te diep was. Stapje voor stapje kwam ik steeds verder, soms met een kleine 2 cm over totdat m’n lieslaarzen zouden vollopen. Na een flinke tijd moeilijk doen kwam ik dan eindelijk aan bij het boompje. Van dichtbij was die toch wel wat groter dan ik dacht!

Op mijn Instagram pagina vind je een ‘highlighted story’ met een aantal BTS filmpjes van deze ochtend!

 

Bevoren tenen

Ik maak een paar test shots en ik merk meteen op dat de golven ontzettend afleidend zijn in de foto. Uiteraard was ik voorbereid en had ik me hier al op bedacht. Ik had geen rugzak mee ivm het risico, maar in mijn jaszak had ik een Big Stopper van Lee gedaan. Bij het volgende testshot was het water mooi smooth wat de hele foto een stuk rustiger maakte. Ondertussen begonnen de wolken een roze kleur te krijgen en maakte ik mijn eerste serieuze exposure. Op het moment dat de sluiter dicht klapte en de foto op het scherm verscheen wist ik dat de volgende foto alleen maar een bonus zou zijn!

Het deed mij een beetje denken aan de beroemde Lake Wanaka Tree in Nieuw Zeeland, vandaar de titel. Ik weet het, de scene lijkt er totaal niet op, maar toch moest ik aan die boom denken. Deze opmerking heb ik ook van anderen gehad, dus zo gek was het niet 🙂

Het aantal megapixels van de A7RIII is trouwens wel indrukwekkend zeg, en dan heb ik het nog niet gehad over de dynamic range!

 

Bevroren tenen

Nog eventjes voordat de zon opkomt. Ik maak snel een tweede compositie klaar, dit keer een staande foto. Tot nu toe loopt alles perfect, totdat ik mijn statief lager zet om de camera heel dicht boven het wateroppervlak te plaatsen. Mijn arm tikt het water aan en ik voel het water binnenstromen, man wat koud! Beter dan een natte camera laten we maar zeggen. De wolken krijgen prachtige warme kleuren, de zon prikt langs het boompje heen en ik zet de sluiter open. De foto verschijnt op het scherm en ik ben dolgelukkig! Ondertussen stond ik al een flinke tijd in het ijskoude water en mijn tenen voelde ik een half uur daarvoor al niet meer. Ik had twee foto’s waar ik heel blij mee was, dus snel terug naar de auto! Nouja, snel werd ‘m niet… eerst nog een flink stuk waden. Bij de auto zet ik de kachel op standje terror en drink ik een kop koffie.

Geen gevoel meer in m’n tenen, maar een betere zondagochtend kan je mij niet geven!

zonsopkomst uiterwaarden

 

Laat hieronder gerust een reactie achter!

Volg je mij al op Facebook?

 

4 Responses

 1. Jachin
  | Beantwoorden

  Wat een geweldig mooie foto.

 2. Helma
  | Beantwoorden

  Heerlijk verhaal om te lezen en geweldige foto s

  • Rick
   | Beantwoorden

   Bedankt Helma. Het was dan ook een heerlijke ochtend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *