Home / Fotografieblog / Landschapsfotografie / Herfst in het leuvenumse bos

Herfst in het leuvenumse bos

with Geen reacties

De herfst is toch wel het seizoen van het mooie licht. De zon staat laag aan de hemel waardoor zelfs overdag het licht veel minder hard is dan midden in de zomer! Genoeg mogelijkheden dus voor mooie foto’s. Helaas ben ik in de herfst van 2017 weinig op pad geweest… althans, voor eigen werk dan. Voor een langlopende timelapse opdracht ben ik tijdens de mooiste omstandigheden regelmatig erop uit geweest!

Herfstkleuren en mooi licht

Eigenlijk heb ik voor eigen werk maar één goede herfstdag kunnen fotograferen. Op de planning stond een ochtend in het leuvenumse bos op de Veluwe. Bij aankomst zag ik het al wel… de bomen hadden intense herfstkleuren, perfect! In het begin was het nog bewolkt en was het zaak om op zoek te gaan naar composities. Volgens de weersvoorspelling zou het licht pas een tijdje na zonsopkomst door het wolkendek breken. Geen probleem want de zon moest voor deze locatie toch wat hoger staan in verband met alle bomen! Van te voren had ik al een idee naar wat voor foto(‘s) ik op zoek was: Het onderwerp gehuld in licht met een donkere achtergrond, waardoor het onderwerp meer naar voren komt in de foto.

Het duurde een flinke tijd voordat ik eindelijk een eerste compositie had gevonden: een stel bomen met prachtige herfstkleuren en daarachter een donker bos. Echter miste er één ding en dat was licht! Niet heel lang nadat ik de compositie had geframed brak het licht door de wolken en verlichte de scene precies zoals ik mij van te voren had voorgesteld. Het leverde onderstaande foto op.

Leuvenumse bos.

“Less is more”…

…dat hoor je nog wel eens als het om composities gaat. Er wordt dan gedoeld op het feit dat je niet altijd alles van een scene in je foto moet willen zien. Een compositie kan dan nogal druk worden. Echter bedoel ik in dit geval dat je beter met één of twee goede foto’s thuis kan komen dan met 15 matige foto’s. Na deze compositie wist ik nog één beeld te maken die zich perfect leende voor een omzettigng naar zwartwit. Het donkere bos laat de verlichte bladeren prachtig uitkomen. Na deze foto heb ik nog een tijd rondgezocht naar composities en mooi licht, maar alles wat ik vond was het ‘net niet helemaal’. Ik liet het dan ook bij deze twee foto’s waar ik erg tevreden over was, want “less is more”!

Leuvenumse bos

Volg je me al op Facebook?

en Instagram?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *