Home / Fotografieblog / Tips & Tricks & kennis / Lange sluitertijd foto zonder filter! – Tutorial video

Lange sluitertijd foto zonder filter! – Tutorial video

with Geen reacties

Foto’s waarbij het water glad is en de beweging van de wolken is te zien door een lange sluitertijd valt bij veel fotografen in de smaak. Ik gebruik het zelf ook, maar wel met mate, want de beweging van wolken of gladheid van het water moet natuurlijk wel iets toevoegen aan de foto! Om overdag zo’n lange sluitertijd te krijgen zul je een grijsfilter nodig hebben. Dit is een donker en kleurneutraal filter dat het licht tegenhoud, vaak 10 stops licht, waardoor je een langere belichting kan gebruiken. Toch kan je met wat slim photoshoppen ook een lange sluitertijd foto creëren! Mocht je dus niet zo’n duur filter willen aanschaffen, maar wel dit soort foto’s willen maken, blijf dan vooral hangen!

Ik heb er een YouTube tutorial van gemaakt, maar ik heb het onder de video ook stap voor stap uitgeschreven!

Stap 1 – Schiet een korte timelapse

Voor deze techniek heb je een serie foto’s nodig welke kort na elkaar zijn gemaakt. Je moet dus eigenlijk een korte timelapse maken of als je al timelapses op je schijf hebt staan kan je uiteraard deze foto’s gebruiken! Hoe meer foto’s (en hoe sneller de lucht beweegt) hoe meer ‘lange sluitertijd effect’ je krijgt! Al deze foto’s gaan we uiteindelijk in elkaar ‘blenden’ (en dat is super makkelijk!!).

Sunset Thorbecke Gracht
Sunset Thorbecke Gracht

Stap 2 – Bewerk je raw files

Als je een selectie hebt gemaakt is het tijd om de raw files te bewerken. Heb je alleen maar .jpg files? Geen probleem, maar pas op dat je niet te ver gaat met je bewerking! Als je tevreden bent kan je deze foto’s exporteren naar .tiff of .jpg files. Sla de foto’s op in een aparte map.

Stap 3 – Maak eens mart object van alle lagen

Open photoshop, ga naar File > Scripts > Load Files into Stack… Er opent een venster. Klik op browse, selecteer de foto’s die je wilt gebruiken en klik op Open. Vink ‘Create Smart Object after Loading Layers’ aan en klik op OK. De foto’s worden nu in lagen geopend en hierna worden ze allemaal in een smart object gezet. Dit smart object is één laag, maar bevat alle foto’s! Afhankelijk van je computer en de grote van je bestanden kan dit proces even duren. Werk jij nog op een antieke computer? Dan is het dus nu tijd voor koffie!

Lange sluitertijd zonder filter
Files – Scripts – Load Files into Stack…
Lange sluitertijd zonder filter
Open de foto’s, vink create Smart Object aan en druk op OK

Stap 4 – Selecteer een stack mode

Vervolgens selecteer je het Smart Object, klik op Layer (bovenin de balk) > Smart Objects > Stack Mode > Median (gemiddelde). Nu wordt het gemiddelde van alle pixels van alle lagen berekend, wat resulteert in een uitgesmeerde lucht en glad water. Voor sommigen is het nu weer tijd voor koffie, want dit kan even duren 🙂 TADAAA, hier is je fake long exposure! Bijkomend voordeel: je reduceert op een heel efficiente manier eventuele ruis in je foto!

Lange sluitertijd zonder filter
Layer – Smart Objects – Stack Mode – Mean (gemiddelde)

Stap 5 – De laatste edits

Nu is het tijd om je laatste bewerkingen toe te voegen en je bent klaar!

Tot slot

Je zult mij deze techniek niet snel zien gebruiken, omdat ik het graag direct in camera doe met een filter. Dat heeft toch iets ‘magisch’ en geeft mijzelf meer voldoening. Voor de mensen die geen grijsfilter hebben of deze niet willen aanschaffen is dit een mooie manier!

Altijd up to date!

Als eerste mail ontvangen als er een nieuwe blog live gaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Wees gerust, ik spam niet!

Delen!

Had je wat aan deze informatie? Wellicht help je er andere fotografen mee door deze blog te delen met onderstaande knoppen!

Mijn Gear:

Sony A7RIII
Sony A7III
Sony 70-200mm f/2.8 GM
Sony 24-70mm f/2.8 GM
Sony 85mm f/1.8
Zeiss Batis 18mm f/2.8

Als je van plan bent om een aankoop te doen, gebruik dan de links op deze pagina! Kost jouw niks extra’s en op deze manier krijg ik een kleine commissie voor de inspanning voor mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *