Home / Fotografieblog / Reviews / Review FotoOpHoutStunter.nl

Review FotoOpHoutStunter.nl

with 2 reacties

Een foto op hout is iets wat mij totaal niet trekt, ondanks dat ik nooit zoiets heb besteld. FotoOpHoutStunter benaderde mij een tijdje terug of ik een foto op hout wilde reviewen. Dit was voor mij de kans om te kijken wat ik daadwerkelijk vindt van een foto afgedrukt op hout. Onderstaand een korte review over mijn ervaring met de website en de kwaliteit beoordeeld op afwerking, kleur en detail.

 

Ervaring met de website

Wat betreft bestellen van de foto is alles straight forward en gemakkelijk om te doen. Na het uploaden van de foto bepaal je de uitsnede, gewenste houtsoort (vurenhout, multiplex, ayoushout of een foto op steigerhout) en de positie van de planken (horizontaal of verticaal). Vervolgens kies je de gewenste afmeting en of je een whitewash behandeling wilt of niet. Whitewash is simpelweg een witte basislaag waardoor de houtstructuur minder doorschijnt en de kleuren dus beter overkomen. Betalen en klaar!

 

De gekozen foto

Omdat ik natuurlijk wel graag wil weten wat er mogelijk is op hout heb ik een moeilijke foto gekozen om af te drukken. Een donkere foto van een groepje berken, heel veel detail in de donkere delen en een redelijk monochrome kleurstelling.

Berken Veluwe

 

Afwerking

De foto was netjes en stevig verpakt. De afwerking van de planken ziet er netjes uit. De planken zijn goed uitgelijnd, niks op aan te merken

Review fotoophoutstunter

Als je vervolgens verder gaat kijken ziet de linkerkant van de foto er niet heel erg netjes uit. Het lijkt alsof hier strepen van de whitewash laag te zien zijn o.i.d.

Review fotoophoutstunter

 

Kleur

Toen ik de foto uitpakte schrok ik eerlijk gezegd wel een beetje. De afdruk is veel te blauw! Ik bewerk mijn foto’s op een gekalibreerde display, dus daar ligt het niet aan. Eerder gaf ik al aan dat het een lastige foto is om goed af te drukken, laat staan op hout! Maar toch, dit is wel heel blauw! In de lichtste delen van de foto, de middelste berk, zijn de kleuren wel redelijk.

 

Detail

De lichte delen hebben een prima detailniveau. Natuurlijk is het nooit zo goed als een afdruk op goed fotopapier, maar voor hout is dit zeker niet verkeerd.

Review fotoophoutstunter

Het moeilijkste van deze foto is het fijne detailniveau in de donkere delen. Zoals je ziet zit er in de afdruk totaal geen detail in de donkere delen, wat erg jammer is want dat maakt de foto juist interessant. Onderstaand enkele uitsneden, zodat je een indruk krijgt hoeveel detail er in de donkere delen zou moeten zitten!

lightroom berken
Om je een idee te geven van onderstaande uitsneden. Zover ben ik gegaan.

 

Berken uitsneden
Uitsnede 1

 

Berken uitsneden
Uitsnede 2

 

Berken uitsneden
Uitsnede 3

 

Eindoordeel

Als fotograaf kijk ik natuurlijk heel anders naar afdrukken dan dat een gemiddelde consument dat doet. Veel zullen deze review dus misschien als zeer kritisch ervaren. Ik denk dat als je een makkelijkere foto, dus een lichtere foto, zou laten afdrukken dat het resultaat veel beter zal zijn (maar dat weet ik natuurlijk niet zeker).

Uiteindelijk komt de term ‘goedkoop’ veel terug op hun website. Goedkoop en perfecte afdrukken zijn over het algemeen niet een hele goede match.

Nogmaals, ik heb gekozen voor een moeilijke donkere foto met veel detail in de donkere delen. Duidelijk is dat hout hiervoor geen goede ondergrond is om op af te drukken.

 

Ik blijf lekker bij dibond waar bijna al mijn foto’s op worden afgedrukt 🙂

 

2 Responses

 1. Ahmed
  | Beantwoorden

  Duidelijk en eerlijke recensie.

  • Rick
   | Beantwoorden

   Bedankt voor je reactie Ahmed! Tsja, een oneerlijke recensie heb je niet zoveel aan hè 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *