Home / Fotografieblog / Fotopraat / Fotopraat #1 | Vingerhoedskruid op de Veluwe

Fotopraat #1 | Vingerhoedskruid op de Veluwe

with Geen reacties

In de eerste “Fotopraat” bespreek ik een foto welke ik enkele weken geleden maakte op één van de mooiste ochtenden van het jaar tot nu toe!

Vingerhoedskruid op de Veluwe
Vingerhoedskruid op de Veluwe

Je kan niet alles plannen!

De mensen die regelmatig mijn blogs lezen weten dat ik niet veel aan het toeval over laat als het gaat om landschapsfotografie. De locatie wordt zorgvuldig uitgekozen, afgestemd op specifieke weersomstandigheden en momenten van een dag. Dit was ook deze ochtend het geval, waarbij de kans op nevel in het bos erg groot was. Ik besloot om naar een mooi beukenbos te gaan op de Veluwe (nope, niet het Speulderbos!), want ik wist bijna zeker dat er lightbeams zouden gaan ontstaan. Niks was minder waar en het was gewoon ‘prijsschieten’ deze ochtend!

Deze fotopraat gaat echter over een foto die ik eerder die ochtend maakte. Vlakbij de locatie van bestemming kwam ik een grote hoeveelheid vingerhoedskruid tegen. Dit werd gekaderd door aan de ene kant naaldbomen en aan de andere kant het beukenbos. De kleuren waren prachtig en er stonden plukjes met varens tussen. Ik wist dat ik hier een prachtige foto kon maken en dat was allemaal niet gepland!

Compositie

Het was behoorlijk pittig om een goede compositie te vinden. Er lag direct naast het veld met vingerhoedskruid een weg, welke ik natuurlijk niet in beeld wilde hebben (jup, je wordt bedonderd met deze foto. Het is gewoon een berm :P) Een laag standpunt was dus belangrijk, zodat de planten de weg afschermen. Verder was het een erg onrustige scene, waardoor het zoeken was naar orde in de chaos.

Je wordt via de varens in de voorgrond naar de prachtige kleurpracht geleid en uiteindelijk door de lijnen van de bomen naar de achtergrond waar het eerste licht door de bomen schijnt en de groene blaadjes van een gouden gloed voorziet.

Vingerhoedskruid op de Veluwe
Crop van bovenstaande foto. Vingerhoedskruid op de Veluwe

Focus stacking en exposure blending

Focus stacking

Om deze foto te maken was behoorlijk wat techniek nodig. De camera staat behoorlijk dicht bij de varens, waardoor de foto met één shot niet van voor tot achter compleet scherp kan zijn. Dit wilde ik echter wel, omdat dat deze foto simpelweg veel strakker maakt. Je zou zeggen: Diafragma op f22! Echter zal zelfs dan de foto niet van voor tot achter scherp zijn. Daarnaast zorgt f22 voor diffractie, waardoor de gehele scherpte juist minder wordt.

Uiteindelijk maakte ik 3 foto’s met de focus achterin, in het midden en op de voorgrond. De foto’s zijn in photoshop samengevoegd, waardoor de foto van voor tot achter haarscherp is. Het probleem was echter dat er een klein beetje wind stond, waardoor het stacken van de foto’s een flinke klus was.

Exposure blending

Het contrast tussen de voorgrond en het licht achterin het landschap was ook erg groot. Na het focusstacken kwam er dus ook exposure blending aan te pas. Ik maakte een onderbelichte exposure, waardoor ik de hooglichten achteraf kon blenden en een gebalanceerde belichting kon creëren.

Is dit nou valsspelen? Nee, want een camera en lens heeft simpelweg bepaalde beperkingen. Deze beperkingen moet je dan met technieken omzeilen om tot het gewenste resultaat te komen. In dit geval een gebalanceerde belichting met zo min mogelijk ruis en scherpte van voor tot achter.

Altijd up to date!

Als eerste mail ontvangen als er een nieuwe blog live gaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Wees gerust, ik spam niet!

Delen!

Had je wat aan deze informatie? Wellicht help je er andere fotografen mee door deze blog te delen met onderstaande knoppen!

Mijn Gear:

Sony A7RIII
Sony A7III
Sony 70-200mm f/2.8 GM
Sony 24-70mm f/2.8 GM
Sony 85mm f/1.8
Zeiss Batis 18mm f/2.8

Als je van plan bent om een aankoop te doen, gebruik dan de links op deze pagina! Kost jouw niks extra’s en op deze manier krijg ik een kleine commissie voor de inspanning voor mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *