Home / Fotografieblog / Basiskennis fotografie / Wat is het diafragma? | Basiskennis fotografie

Wat is het diafragma? | Basiskennis fotografie

with Geen reacties

Het diafragma (aperture) is de opening van de lens. Hiermee kan bepaald worden hoeveel licht er door de lens gaat en op de sensor valt. Bij een geknepen diafragma (kleine opening) komt er weinig licht door de lens. Bij een open diafragma komt er veel licht door de lens. Het diafragma bepaald samen met de ISO waarde en sluitertijd de belichting van de sensor.

Wat is het diafragma?
Diafragma.

Diafragmagetal

De diafragmawaarde (ook wel diafragmagetal) wordt aangeduid met het f-getal (f-stop). Een laag getal betekent een grote opening en een hoog getal betekent een kleine opening. Onderstaande afbeelding maakt dat duidelijk:

Uitleg diafragma
Schematische weergave van diafragma, ISO en sluitertijd.

De stappen tussen bovenstaande waardes worden ook wel ‘stops’ genoemd, vandaar dat het f-getal ook wel f-stop wordt genoemd. De hoeveelheid licht die de lens doorlaat wordt gehalveerd of verdubbeld met elke stop:

Ga je van f/4 naar f/5,6 dan halveert de hoeveelheid doorgelaten licht.

Ga je van f/11 naar f/8 dan verdubbeld de hoeveelheid doorgelaten licht.

Mijn lens kan niet kleiner dan f3.5!?

Dat kan kloppen! Vaak kunnen de wat goedkopere lenzen niet verder open dan f/3.5. Duurdere lenzen gaan vaak tot f/2.8 en soms tot f/1,4. Er zijn zelfs lenzen gemaakt die tot f/0,8 open kunnen!

1/2 stops en 1/3 stops.

Je zult vast gemerkt hebben dat je in jouw camera veel meer f-stops kan selecteren. Dit zijn halve stops of eenderde stops. Hierdoor heb je meer controle over de hoeveelheid doorgelaten licht. In plaats van dat je diafragma van f/2,8 meteen naar f/4 gaat zit er eerst nog f/3,2 en f/3,5 tussen!

Scherptediepte

Met het diafragma controleer je niet alleen de hoeveelheid doorgelaten licht, maar ook de scherptediepte! Oftewel, je hebt controle over de hoeveelheid scherpte in de foto.

wat is het diafragma?
Kleine scherptediepte

Groot diafragma (laag getal): Kleine scherptediepte: Er is een klein stukje scherp in de foto. Hierdoor krijg je die mooie wazige achtergronden, oftewel bokeh.

Klein diafragma (groot getal): Grote scherptediepte: Een groot deel van de foto is scherp. Dit is erg nuttig voor landschapsfotografie!

Altijd up to date!

Als eerste mail ontvangen als er een nieuwe blog live gaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Wees gerust, ik spam niet!

Delen!

Had je wat aan deze informatie? Wellicht help je er andere fotografen mee door deze blog te delen met onderstaande knoppen!

Mijn Gear:

Sony A7RIII
Sony A7III
Sony 70-200mm f/2.8 GM
Sony 24-70mm f/2.8 GM
Sony 85mm f/1.8
Zeiss Batis 18mm f/2.8

Als je van plan bent om een aankoop te doen, gebruik dan de links op deze pagina! Kost jouw niks extra’s en op deze manier krijg ik een kleine commissie voor de inspanning voor mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *