Home / Fotografieblog / Basiskennis fotografie / Wat is sluitertijd? | Basiskennis fotografie

Wat is sluitertijd? | Basiskennis fotografie

with Geen reacties

De sluitertijd (shutterspeed) is de tijd dat er licht op de sensor valt en is daarmee samen met diafragma en ISO één van de drie variabelen die de belichting van de foto bepalen.

Bij een korte sluitertijd, bijvoorbeeld 1/4000ste van een seconde, komt er weinig licht op de sensor. Bij een lange sluitertijd, bijvoorbeeld 15 seconde, komt er veel licht op de sensor.

De sluitertijd wordt geregeld door de sluiter. Dit zijn als het ware twee gordijnen die voor de sensor langs bewegen. Onderstaande video laat goed zien hoe dit in zijn werk gaat:

  • De spiegel klapt omhoog
  • Het eerste gordijn dat voor de sensor zit komt naar beneden. De sensor word nu belicht.
  • Het tweede gordijn komt naar beneden. Nu wordt de sensor niet meer belicht.
  • De spiegel klapt weer terug.

De stappen van de spiegel gelden uiteraard alleen voor een spiegelreflex camera en uiteraard niet voor een spiegelloze camera.

Kijk de video vooral af, want er komt veel nuttige informatie langs over de effecten van de sluiter!

De sluitertijd kan bij de meeste camera’s zo snel als 1/8000ste van een seconde en de standaardinstellingen maken het mogelijk om tot 30 seconde te belichten. Wil je toch langer belichten? Dan zul je de Bulb instelling moeten gebruiken i.c.m. een aftandsbediening/timer.

Bewegingsonscherpte (motion blur)

Met de sluitertijd kan je meer controleren dan de hoeveelheid licht dat binnenkomt. Je kan ook de scherpte van de foto beïnvloeden. Hiermee bedoel ik niet dat je met de sluitertijd letterlijk kan scherpstellen, maar dat je de bewegingsonscherpte kan controleren. Met een lange sluitertijd wordt een bewegend onderwerp niet scherp, maar ook een onstabiele hand zorgt voor onscherpte door de beweging van de camera.

Fotografeer je uit de hand en/of een (snel) bewegend onderwerp dan zal je voor een scherpe foto dus een korte sluitertijd moeten gebruiken. Wil je toch graag een lange sluitertijd gebruiken zonder bewegingsonscherpte van een onstabiele hand, gebruik dan een statief!

Onderstaande afbeelding laat zien welk effect de sluitertijd (shutter speed) heeft op de bewegingsonscherpte:

Uitleg sluitertijd
Schematische weergave van diafragma, ISO en sluitertijd.

Altijd up to date!

Als eerste mail ontvangen als er een nieuwe blog live gaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Wees gerust, ik spam niet!

Delen!

Had je wat aan deze informatie? Wellicht help je er andere fotografen mee door deze blog te delen met onderstaande knoppen!

Mijn Gear:

Sony A7RIII
Sony A7III
Sony 70-200mm f/2.8 GM
Sony 24-70mm f/2.8 GM
Sony 85mm f/1.8
Zeiss Batis 18mm f/2.8

Als je van plan bent om een aankoop te doen, gebruik dan de links op deze pagina! Kost jouw niks extra’s en op deze manier krijg ik een kleine commissie voor de inspanning voor mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *