Home / Fotografieblog / Fotocollecties / Fotocollectie | Onweer, storm en andere weersverschijnselen

Fotocollectie | Onweer, storm en andere weersverschijnselen

with 2 reacties

Het weer heeft een ontzettend grote invloed op landschapsfotografie. Soms zeg ik wel eens dat landschapsfotografen ook half weerman zijn. Het mooiste licht ontstaat niet zomaar, hiervoor moet het weer goed meespelen. Door het weer goed te begrijpen kan je hier als landschapsfotograaf goed gebruik van maken! Storm en onweer zijn toch wel het topje van de ijsberg als je het hebt over weersverschijnselen. Het weer ‘lezen’ en daarop anticiperen is dan ook van groot belang. In deze fotocollectie schotel ik je een selectie beelden voor van storm, onweer en andere bijzondere weersverschijnselen!

regenboog mastenbroek
Een regenboog en mijn eigen silhouette.

‘Fotocollecties’ is een categorie op de blog waarin ik van een bepaald onderwerp of een mooie locatie een set foto’s plaats. Hierbij zal ik tevens één en ander over de foto’s schrijven. Dit kan gaan over hoe de foto tot stand is gekomen, technische informatie of gewoon het verhaal achter de foto’s.

Tevens zullen het blogs zijn die steeds worden vernieuwd met verse content, dus kom regelmatig terug om te kijken voor nieuw werk! Of nog beter: abonneer je op de blog!

Dreigende wolkenstructuren!

De bliksem in een onweersbui is toch altijd prachtig om mee te maken, maar wat ik nog veel mooier vindt zijn de wolkenstructuren van onweersbuien. Ze kunnen zeer dreigend overkomen en leveren dramatische foto’s op. Op verschillende plekken in de wereld zijn hevige onweersbuien geen echte bijzonderheid, denk aan Tornado Alley in Amerkia. In Nederland komen heftige onweersbuien echter minder vaak voor. Voor de meeste mensen is dat een opluchting, maar voor de ‘chasers’ onder ons is dat toch wel jammer.

Er zijn tal van verschillende structuren, waarvan de shelfcloud (vaak verward met een rolwolk), whalesmouth en mammatus enkele bekende zijn. De eerste twee genoemde formaties kan je soms zien aan de voorzijde van een onweersbui en de mammatus juist vaak aan de achterzijde. Tot nu toe helaas nooit een groot mammatus veld kunnen vastleggen. Wanneer dit lukt vindt je ‘m hier zeker terug!

Shelfclouds in Nederland

De eerste shefcloud die ik ooit fotografeerde was redelijk in het begin van mijn fotografie carrière. Op 5 juni 2015 kwam er een mooie onweerscel over polder Mastenbroek. Deze eerste kennismaking met een shelfcloud was fantastisch en smaakte dan ook naar meer. De valwind vooraf aan deze onweersbui was immens hard en de hoeveelheid regen die deze bui in korte tijd gaf was ook niet niks!

Muurwolk in polder Mastenbroek bij Zwolle
Dreigende shelfcloud in Polder Mastenbroek.
Hieronder een mooie shelfcloud met een CG flits (CG = cloud to ground).
Shelfcloud met bliksem
Een mooie shelfcloud met bliksem in polder Mastenbroek
Het mooiste is om dit soort stormen in een mooie compositie vast te leggen, maar helaas kan je niet sturen waar zo’n storm langs komt. Soms moet je het dan ook doen met een simpel weiland.

Whale’s mouth onweersbui

Een whalesmouth is ook een zeer fraaie structuur in een onweersbui. De mooiste die ik tot nu toe heb gezien en heb kunnen vastleggen was in polder Mastenbroek. De bui leek in eerste instantie niet heel interessant te zijn. Toen de bui eenmaal overtrok werd uiteindelijk toch duidelijk dat dit wel een erg mooie wolkenstructuur was! Het was natuurlijk helemaal perfect geweest als dit shot ook nog een mooie bliksemschicht had.

Onweer polder Mastenbroek
Een whale’s mouth, prachtige onweersbui in polder Mastenbroek.

In onderstaande timelapse zie je dat de bui eerst niet heel interessant was. Toen de bui over trok en ik voor de bui uit reed werd ineens zichtbaar hoe mooi deze onweersbui was!

Flitsen fotograferen

Altijd mooi om flitsen van een onweersbui te fotograferen. Er zijn verschillende soorten flitsen. Zo is er een CG flits (cloud to ground), die van de wolk naar de grond gaat. Een andere bekende flits is de zogenaamde crawler. Dit type flits blijft enkel in de wolk en kruipt als het ware over grote afstand door de lucht.

CG flitsen

Bij bovenstaande shelfclouds staan al een aantal CG flitsen, maar soms is het ook gaaf om wat meer close-up te gaan bij CG’s! In onderstaande foto heb ik met één opname meerdere flitsen kunnen vangen.

Onweer Polder Mastenbroek
Onweer in Polder Mastenbroek (Dit is 1 opname en geen stack).

Onderstaande foto was van een bui in 2015. Ontzettend veel ontladingen in deze bui, waarvan ik er een flink aantal heb vast kunnen leggen.

Onweer bliksem in de mastenbroeken polder
Bliksem in Polder mastenbroek

Nog een mooie CG bij de IJsselbrug in Zwolle!

Bliksem bij de IJssel brug in Zwolle
CG flits bij de IJsselbrug in Zwolle.

Onderstaande bui produceerde een flinke hoeveelheid CG’s! Dit is geschoten vanuit het hotel in Oostenrijk, dus verder geen toffe compositie. Maar toch wel een een erg gave ontlading!

Bliksem in de Alpen van Oostenrijk

Crawler flitsen

Crawlers leggen vaak enorme afstanden af, waardoor ze soms een groothoekbeeld compleet vullen met een flits. Onderstaande foto is een combinatie van twee foto’s die na elkaar zijn geschoten. Hierdoor is er een CG en een crawler te zien.

Bliksem bij de IJssel brug in Zwolle
Crawler en CG bliksem bij de IJsselbrug in Zwolle.

Regenbogen

Een landschap met daarin een regenboog is altijd prachtig om te zien. Ik heb er niet veel vastgelegd, want ze ontstaan meestal op het moment dat je geen goede compositie hebt, althans dat is bij mij het geval :-).

De mooiste regenbogen ontstaan vlak voor zonsondergang. De zon staat laag en als het zonlicht dan de regen raakt ontstaat er een fantastisch kleurcontrast van het oranje zonlicht en het blauw van de bui! Als je bij onderstaande foto goed kijkt, zie je ook dat er nog een tweede boog te zien is.

Doordat de zon laag staat is de regenboog erg hoog en kon ik met een 18mm op fullframe niet alles in één keer erop krijgen. Daarom besloot ik een aantal staande foto’s te maken en deze later in photoshop aan elkaar te maken tot een panorama.

Op Facebook heb ik een timelapse van het ontstaan van deze regenboog staan!

Regenboog polder Mastenbroek
Een prachtige regenboog tijdens zonsondergang!

Mistbogen

Een ander bijzonder weersverschijnsel dat mooi is om vast te leggen is de zogenaamde mistboog! Ja dat lees je goed, mistbogen zijn eigenlijk regenbogen, maar dan zonder kleur! In deze blog vertel ik er meer over.

Onderstaande foto is de eerste mistboog die ik ooit heb gezien en heb vastgelegd. Tijdens een ochtend fotograferen met mooie mistige omstandigheden zag ik tijdens het rijden ineens een vage boog. Ik wist meteen wat het was en ben snel op zoek gegaan naar een open weiland om de boog te fotograferen.

Uiteraard was het volgende doel om zo’n mistboog in een compositie te verwerken! (zie volgend shot).

Mistboog nederland
Mistboog in de uiterwaarden van de IJssel.

Een mistboog is nou niet echt iets dat je een kan voorspellen. Toch had ik tijdens een ochtendje fotograferen van een uniek boompje in dichte mist het idee dat er wel eens een mistboog kon gaan ontstaan. De mist bleef dik na zonsopkomst, maar het licht sijpelde zo nu en dan toch even door de mist heen. Ik besloot dus snel een compositie te zoeken met het boompje waarbij een mogelijke mistboog mooi zou uitkomen. Het duurde niet heel veel langer voordat er daadwerkelijk een mistboog ontstond!

Meer over deze fotosessie en een timelapse van deze mistboog vindt je hier!

mistboog nederland
Een mistboog over een mooi boompje in de ondergelopen uiterwaarden.

Lichtende nachtwolken (NLC’s)

Lichtende nachtwolken zijn soms te zien in de zomerperiode, wanneer het niet meer écht donker wordt. Deze soort wolken komen soms voor in de hoogste lagen van de atmosfeer, tot 85 kilomter hoogte. Dit is veel hoger dan gewone wolken, waardoor ze lang na zonsondergang nog zonlicht reflecteren. Doordat het landschap al helemaal donker is en de wolken nog zonlicht reflecteren lijkt het bijna alsof deze wolken licht geven. Een bijzonder weersverschijnsel wat niet al te vaak voorkomt!

Hier vindt je meer over het fotograferen van lichtende nachtwolken, inclusief een timelapse!

Lichtende nachtwolken
Lichtende nachtwolken in Polder Mastenbroek

“Beast from the east”

Een stevige oostenwind met extreem koude temparaturen (voor Nederlandse begrippen) komen niet vaak voor. In 2018 hadden we deze condities wel en wordt ook wel ‘beast from the east’ genoemd. Bij grote meren zorgde deze harde wind in combinatie met diepvriestemperaturen voor unieke ijssculpturen en kruiend ijs. Doe hier ook nog een Arcus bij tijdens zonsondergang en je hebt een unieke foto die je waarschijnlijk niet nog eens gaat maken!

Hier ook in timelapse!

Winter sneeuwbui
Sneeuwbui met arcus kraag, aangelicht door het laatste zonlicht.

Delen!

Deel deze foto’s van prachtige weersverschijnselen met je vrienden! Via onderstaande knoppen kan je de blog delen.

Of laat hieronder een reactie achter, vind ik leuk!

En kom zeker nog eens terug bij deze blog om te kijken of er nieuwe foto’s zijn toegevoegd!

Aan jouw muur?

Heb je interesse om een één van bovenstaande foto’s te kopen? Of wellicht wil je een timelapse gebruik in je project? Klik dan verder met onderstaande buttons!

2 Responses

  1. Dingena
    | Beantwoorden

    Wat een prachtige foto,s zo mooi .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *