Home / Fotografieblog / Landschapsfotografie / Lichtende Nachtwolken fotograferen + timelapse

Lichtende Nachtwolken fotograferen + timelapse

with Geen reacties

Lichtende Nachtwolken, elk jaar komen ze wel een paar keer langs in de media: “vanavond kans op lichtende nachtwolken!”. Ook afgelopen week waren ze voorspeld en mijn Facebook stond dan ook vol met berichten over dit unieke type wolk!

Wat zijn lichtende nachtwolken?

Lichtende nachtwolken zijn een soort wolken die op ongeveer 80 kilometer hoogte voorkomen. Dat is vele malen hoger dan ‘gewone’ wolken, welke een maximale hoogte van ongeveer 20 kilometer bereiken. Doordat deze wolken erg hoog voorkomen worden ze ruim na zonsondergang nog opgelicht door de zon. Dit kan in de maanden mei, juni en juli, omdat de zon dan laag onder de horizon staat.

Lichtende nachtwolken komen lang niet elke heldere nacht voor in deze periode, de condities moeten namelijk precies goed zijn. De wolken ontstaan doordat in de bovenste lagen van de atmosfeer zeer fijne deeltjes aanwezig zijn, dit is bijvoorbeeld stof afkomstig van meteorieten. Als er ook waterdamp aanwezig is en de temperaturen zijn extreem laag, tussen -90 en -145 graden celcius, dan onstaat er een laagje ijs op de kleine stofdeeltjes. De met ijs omhulde stofdeeltjes weerkaatsen het licht dat wij zien als lichtende nachtwolken.

Lichtende nachtwolken
Lichtende nachtwolken in Polder Mastenbroek

 

Hoe fotografeer je lichtende nachtwolken?

Lichtende nachtwolken fotograferen is heel erg makkelijk. Je hebt een statief nodig om bewegingsonscherpte te voorkomen. De camera moet op de handmatige stand staan. Neem niet een te groot diafragma (klein getal), omdat je anders maar een hele kleine scherptediepte hebt. Vervolgens kies je een sluitertijd waarbij de hooglichten in de foto net niet overbelicht zijn. Bij deze foto’s heb ik 30 seconde gebruikt. De iso waarde hou je het liefst zo laag mogelijk, maar als het nodig is kan je gerust de iso wat omhoog schroeven! Voor de foto’s in deze blog heb ik de volgende instellingen gebruikt: f/8.0, 30 sec, ISO100.

Lichtende nachtwolken
Lichtende nachtwolken in Polder Mastenbroek

 

Lichtende nachtwolken
Lichtende nachtwolken in Polder Mastenbroek

 

Timelapse Lichtende nachtwolken

Uiteraard kon ik het niet laten om ook een korte timelapse van deze unieke wolken te maken. Voor de foto’s uit de timelapse heb ik uiteraard geen 30 sec. exposures gebruikt, omdat dit te lang is. Ik heb juist het diafragma wat verder open gezet, de ISO waarde wat omhoog geschroefd en de sluitertijd op 4 seconde gezet. Hierdoor was een interval van 5 seconde mogelijk.

Altijd up to date!

Als eerste mail ontvangen als er een nieuwe blog live gaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Wees gerust ik spam niet!

Delen!

Leuke blog? Delen wordt altijd gewaardeerd! Dit kan met onderstaande knoppen.

Mijn Gear:

Sony A7RIII
Sony A7III
Sony 70-200mm f/2.8 GM
Sony 24-70mm f/2.8 GM
Sony 85mm f/1.8
Zeiss Batis 18mm f/2.8

Als je van plan bent om een aankoop te doen, gebruik dan de links op deze pagina! Kost jouw niks extra’s en op deze manier krijg ik een kleine commissie voor de inspanning voor mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *