Home / Fotografieblog / Landschapsfotografie / 5 do’s & don’ts bij het bewerken van landschapsfoto’s!

5 do’s & don’ts bij het bewerken van landschapsfoto’s!

with Geen reacties

In deze blog 5 dont’s en bijbehorende do’s bij het bewerken van landschapsfoto’s! Check de video waarin ik alles uitleg aan de hand van voorbeelden! Onder de video staat ook alles uitgeschreven.

 

1. De schaduwen altijd helemaal openen. Don’t!

Als je net begint met het bewerken van foto’s is het fantastisch om erachter te komen wat een informatie er allemaal in de schaduwpartijen van een foto zit. De fout die echter vaak gemaakt wordt is dat ze de schaduwen bij elke foto helemaal openen, ook als dat niet nodig is! Je kan met het blote oog soms ook nauwelijks zien wat er precies in een schaduwpartij te zien is, dus waarom zou dat helemaal opgelicht moeten worden in een foto?

Weerribben zonsondergang

Schaduwen openen voor zover nodig is. Do!

Het is beter om per foto te bekijken hoeveel je van de schaduwen wilt laten zien. Zorg dat de lichte en donkere delen van de foto met elkaar in balans zijn. Voorkom dat de voorgrond extreem licht en contrastloos wordt door altijd de schaduwen helemaal te openen. Als je toch alle schaduwen wilt laten zien zorg dan dat het detail in de schaduwen goed te herkennen is, maar dat het nog steeds een stuk donkerder is als de lichte delen in de foto!

Volle Maan Veluwe
Hier zijn de schaduwen donker, maar is wel al het detail te zien!

 

2. Gebruik je presets? Don’t!

Vandaag de dag kom je de ene na de andere advertentie tegen waarin presets verkocht worden. Mijn advies, laat je niet verleiden! Ze laten zien hoe je met één klik een saaie zonsondergang verandert in een ‘geweldige zonsondergang’, terwijl ik bij al die foto’s denk: “het maakt de foto totaal niet beter!”

Trap er niet in! Je kan een saaie zonsondergang niet veranderen in een hele mooie en dat moet je ook niet willen.

speulderbos lichtstralen

Gebruik je eigen creativiteit. Do!

In plaats van presets te gebruiken kan je beter je eigen creativiteit gebruiken. Elke foto heeft tenslotte een andere aanpak nodig. Het is toch ook gewoon veel leuker om je eigen edits te doen dan dat een preset dat voor je doet?!

Advies: Probeer een saaie sunset niet te veranderen in een hele mooie. Ga juist nog eens terug naar die locatie als de omstandigheden wel goed zijn!

 

3. De hele foto verscherpen. Don’t!

Verscherpen is een belangrijk onderdeel van het bewerkingsproces. De fout die je niet moet maken is om de hele foto te verscherpen. Waarom zou je de lucht, het water of een out of focus gebied willen verscherpen? Je zorgt in die gebieden alleen maar voor ruis!

Balkan bergen zonsondergang
Hier zijn alleen de bergen verscherpt en de lucht juist niet.

Lokaal verscherpen. Do!

Wat je juist wel moet doen is lokaal verscherpen. In Photoshop kan je met behulp van een masker bepalen waar je wel en geen verscherping wilt toepassen. Je maakt een nieuwe verscherpingslaag en je maakt het masker helemaal zwart. Met een witte brush teken je op het masker om te bepalen waar je de verscherping wilt toepassen.

 

4. Overbelichte delen willen terughalen. Don’t!

Met landschapsfotografie zal ik 95% van de keren geen overbelichte delen in een foto hebben, omdat ik belicht voor de highlights of een HDR maak met behulp van luminosity masks.

Toch zie ik bij beginners vaak landschapsfoto’s voorbij komen waarbij de lucht deels overbelicht is. De grote fout die dan vaak gemaakt wordt in het bewerkingsproces is dat ze toch die hooglichten helemaal naar beneden halen. Hierdoor ontstaat er een lelijke vieze witte vlek in de foto waar niemand blij van wordt!

Zonsondergang Veluwe

Overbelichte lucht? Voorzichtig met de highlight slider. Do!

Er zit simpelweg geen informatie op het overbelichte deel van een foto. Je kan de highlight slider dus zover naar links zetten als je wilt, er komt echt niet ineens informatie bij! Mijn advies: wees voorzichtig met de highlight slider. Zorgt dat je een gradiënt behoud tussen het overbelichte deel en het deel waar nog wel informatie zit. Hierdoor krijg je geen lelijke vieze witte vlek in de foto.

 

5. Te snel tevreden zijn. Don’t!

Wellicht ben je hier zelf al achter gekomen. Je hebt een foto bewerkt, bent tevreden en je exporteert het resultaat. Je bent enthousiast en plaatst ‘m meteen op Instagram. De volgende dag zie je de foto terug en kom je tot de conclusie dat je eigenlijk nog niet tevreden had moeten zijn.

 

Uiterwaarden IJssel
Bij deze foto maakte ik na een aantal dagen toch nog wat kleine aanpassingen!

Kijk later nog eens naar je bewerkte foto. Do!

Als je klaar denkt te zijn met je bewerking, laat de foto dan even met rust. Kijk er een paar uur later, of beter, de volgende dag nog eens naar. Je zult zien dat je met een frisse blik tot de conclusie komt dat er toch nog wel wat veranderd moet worden. Misschien ben je wat te ver gegaan met de saturatie of kan de foto toch nog wel wat contrast in de lucht gebruiken. Deze kleine veranderingen zullen zorgen voor een beter resultaat!

Altijd up to date!

Als eerste mail ontvangen als er een nieuwe blog live gaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Wees gerust, ik spam niet!

Delen!

Had je wat aan deze informatie? Wellicht help je er andere fotografen mee door deze blog te delen met onderstaande knoppen!

Mijn Gear:

Sony A7RIII
Sony A7III
Sony 70-200mm f/2.8 GM
Sony 24-70mm f/2.8 GM
Sony 85mm f/1.8
Zeiss Batis 18mm f/2.8

Als je van plan bent om een aankoop te doen, gebruik dan de links op deze pagina! Kost jouw niks extra’s en op deze manier krijg ik een kleine commissie voor de inspanning voor mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *