Home / Fotografieblog / Tips & Tricks & kennis / 20 tips voor het fotograferen van de Perseïden meteoren

20 tips voor het fotograferen van de Perseïden meteoren

with Geen reacties

De Perseïden zijn een jaarlijks terugkerende ‘meteorenregen’, waarvan het maximum plaatsvindt van 12 op 13 augustus. Een meteorenzwerm waarbij flink wat meteoren te zien zijn. Super heldere strepen flitsen door de lucht en het blijft elk jaar weer de moeite waard om wakker voor te blijven! Is het niet helder op de nacht van het maximum? Zo’n 3 dagen rondom het maximum zijn er ook nog behoorlijk veel van deze meteoren te zien. Meer info vindt je hier.

In deze blog geef ik je 20 tips voor het fotograferen van de Perseïden meteoren. Het lijken heel veel handelingen, maar dat valt reuze mee. De meeste tips kosten je enkele seconden.

Perseïden meteoren fotograferen
20 tips voor het fotograferen van meteoren.

1. Op een donkere locatie zie je de meeste Perseïden

Hoe donkerder de locatie hoe meer ‘vallende sterren’ je kan zien. In Nederland is veel lichtvervuiling, waardoor je weinig sterren ziet. Toch zijn er nog wel plekjes waar het donker genoeg is om behoorlijk wat sterren en meteoren te fotograferen.

Tip: zorg er vooral voor dat er weinig lichtvervuiling richting het noordoosten (+/-) is. Dit is namelijk de richting waar je naartoe fotografeert.

Perseïden meteoren foto
Perseïden meteoren gezien vanaf de waddenkust.

2. Ga de locatie scouten

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je een donkere locatie hebt gevonden is het handig om van te voren de locatie te verkennen. Kijk alvast wat interessante composities zijn, zodat je tijdens de Perseïden meteorenregen niet in het donker hoeft te zoeken.

Perseïden meteorenregen
Perseïden meteorenregen met een bolide aan de horizon.

3. Gebruik Photopills voor het bepalen van de richting van de perseïden meteoren

Tijdens de locatiescout is het handig om de app Photopills te gebruiken. Je kan met de camera van je mobiel de richting van de meteorenregen geprojecteerd zien op  je scherm, waardoor je goed kan zien waar de Perseïden te zien gaan zijn. Ideaal met het bepalen van je compositie!

Onderstaand voorbeeld was voor de maansverduistering, maar het principe is aardig hetzelfde:

4. Neem veel lucht in beeld, maar zorg ook voor een voorgrond element

Zorg bij het uitzoeken van een compositie dat je relatief veel lucht in beeld neemt, zodat je veel Perseïden kan ‘vangen’. Zorg er echter wel voor dat je compositie een interessant voorgrond element heeft. Dit kan heel simpel mooi hoog gras zijn, zoals ik wel eens heb gedaan of misschien wel een karakteristieke dode boom.

Perseïden meteoren foto
Perseïden meteoren gezien vanaf de waddenkust.

5. Gebruik een stevig statief

Omdat we met lange sluitertijden werken is het belangrijk om een stevig statief te gebruiken. De kleinste beweging van de camera kan al onscherpe sterren opleveren.

Tip: heb je niet zo’n heel stevig statief? Probeer deze dan te verzwaren met bijvoorbeeld een zandzak.

6. Voorkom een beslagen lens (super tip!)

Veel mensen die sterren of meteoren gaan fotograferen moeten al na een uurtje gedwongen stoppen. De lens beslaat, waardoor mooie foto’s maken er niet meer in zit. Dit probleem kan super makkelijk verholpen worden met een zogenaamde dew heater van twee tientjes! Dit is een verwarmingsstrip die je om de lens heen doet, waardoor het bijna onmogelijk wordt dat de lens beslaat.

7. Gebruik een groothoek voor zoveel mogelijk Perseïden

Zorg dat je een objectief met een grote hoek gebruikt. Hoe groter de hoek hoe meer meteoren je kan vangen! Ik gebruik zelf de Zeiss Batis f/2.8, welke erg geschikt is voor sterrenfotografie.

Perseiden meteorenregen melkweg
Perseiden meteoren en de melkweg.

8. Sluitertijd instellen met de ‘400-regel’

De sluitertijd moet lang, maar niet té lang. Een te lange sluitertijd zorgt ervoor dat de sterren geen mooie puntjes meer zijn, maar juist streepjes. Dit heeft te maken met de draaiing van de aarde. Om de langst mogelijke sluitertijd te berekenen kan je de ‘400-regel’ gebruiken (Vaak wordt ook de 500 of 600 regel genoemd, maar ik ga voor zekerheid met 400). Deel 400 door de brandpuntafstand van je lens en je weet de maximale sluitertijd die geen streepvorming oplevert. Een grotere hoek geeft dus de mogelijkheid voor een langere sluitertijd.

400 / brandpuntafstand = max. sluitertijd zonder streepvorming

400 regel sterren fotograferen
400-regel voor het fotograferen van sterren zonder streepvorming.

9. Hoge ISO waarde

Gebruik een hoge ISO waarde om zoveel mogelijk sterren in beeld te krijgen. In Nederland zal je afhankelijk van de sluitertijd en het diafragma ergens tussen de 1600 en 6400 goed zitten. Ga zo ver dat je lichtvervuiling net niet overbelicht is. Dit noemen we ook wel ‘expose to the right’: Het histogram zover mogelijk naar rechts belichten, zonder over te belichten.

Let op: Bekijk voor jouw camera wat de maximale iso waarde is waarbij je nog een bruikbaar beeld overhoud. Oftewel: Zie je té veel ruis? Schroef de iso dan toch een stukje terug.

Wat is ISO?
Klik op de afbeelding als je meer wilt weten over ISO.

Ik gebruik zelf twee verschillende Sony camera’s, welke beide makkelijk op iso6400 schieten. Check de Sony A7RIII en Sony A7III.

Wil je een camera die echt super goed is met hoge iso waarden kijk dan eens naar de A7s serie!

10. Diafragma zo ver mogelijk open

Zet je diafragma zover mogelijk open. F/4.0 kan, maar beter nog is f/2.8 of verder open als je lens dat kan. Door het diafragma ver open te zetten vang je zoveel mogelijk licht, waardoor bijvoorbeeld de ISO weer lager kan.

Wat is het diafragma?
Klik op de afbeelding als je meer wilt weten over het diafragma.

11. Zet witbalans op een vaste waarde

Zorg dat je de witbalans op een vaste waarde hebt staan. Omdat je zoveel mogelijk foto’s gaat maken (tip 17 en 18) is het natuurlijk wel fijn dat elke foto dezelfde witbalans heeft. Als je de automatische witbalans gebruikt zal je kleurverschil tussen de foto’s krijgen en dat is niet gewenst.

Wat is witbalans?
Klik op de afbeelding als je meer wilt weten van witbalans.

12. Stel handmatig scherp op een heldere ster

Een goede focus is erg belangrijk om scherpe strepen van de Perseïden te krijgen. Zet de focus op handmatig en zoom met liveview (x10) naar een heldere ster. Stel handmatig scherp op de ster en laat het zo staan. Maak een testfoto en zoom naar de ster toe. Als de focus goed is dan zijn we bijna klaar om de meteoren te gaan fotograferen!

13. Plak de focusring vast

Een handige tip is om de focusring met eens tukje tape vast te plakken. Hierdoor loop je niet het risico dat deze om wat voor reden dan ook eens tukje verplaatst, waardoor je uiteindelijk toch met onscherpe beelden thuis komt.

14. Fotografeer in RAW

Zorg dat je in RAW fotografeert. Met RAW foto’s kan je het meeste in de nabewerking en dat is natuurlijk ook erg fijn voor het reduceren van ruis door de hoge ISO waarde.

Perseïden meteoren
Perseïden meteoren en een iridium flare (denk ik).

15. Zet de stabilisatie uit

Stabilisatie UIT! Als de stabilisatie aan staat gaat dit bijna 100% zeker voor onscherpe foto’s zorgen. Check dit dus altijd!

16. Zet de ruisonderdrukking uit om de Perseïden niet te missen!

Zet ruisonderdrukking uit. Ruisonderdrukking is simpelweg nooit interessant en zorgt er ook nog eens voor dat de camera een flinke tijd aan het verwerken is na het maken van een foto. Hierdoor mis je Perseïden!

perseiden foto 2020
Perseïden 2020

17. Gebruik een timer

Gebruik een timer met intervalfunctie. Een timer zorgt ervoor dat de camera niet beweegt bij het maken van een foto. Daarnaast kan je met de intervalfunctie eindeloos foto’s maken.

18. Maak veel foto’s om zoveel mogelijk Perseïden te fotograferen

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk Perseïden in beeld hebben. Dit doe je door de intervalfunctie aan te zetten en eindeloos foto’s te maken. Zorg ervoor dat alles perfect is ingesteld en zet dan uiteindelijk de timer aan. Laat deze enkele uren schieten en kijk daarna pas naar het resultaat.

Perseiden meteorenregen bolide
Bolide tijdens de Perseïden meteorenregen. Deze had ik kunnen missen als ik handmatig de sluiter had gebruikt.

19. Kijk tijdens het fotograferen zo min mogelijk naar fel licht

Een handige tip is om niet te vaak naar een lichtbron te kijken. Als je ogen eindelijk gewend zijn aan de donkere omgeving zorgt kijken naar licht ervoor dat je ogen weer moeten wennen. Je wilt veel meteoren fotograferen, maar geloof me het is fantastisch om ze ook met het blote oog te zien. Laat die telefoon dus lekker in je broekzak en geniet van de nacht.

20. Herken de meteoren in je foto’s (deze tip is belangrijk!)

Als laatste tip geef ik je mee om kritisch naar je foto’s te kijken. Veel strepen zijn namelijk geen meteoren, maar juist vliegtuigstrepen (heel makkelijk te herkennen), een satelliet of een zogenaamde iridium flare. Als je hier meer over wilt weten bekijk dan even dit artikel van Nando!

Nu hopen dat de betreffende nacht helder verloopt.

Succes met het fotograferen van de meteorenregen. Laat mij in de reacties weten of je wat hebt gehad aan de tips!

Eerder schreef ik ook al een blog met 10 tips over het fotograferen van de Perseïden!

Altijd up to date!

Als eerste mail ontvangen als er een nieuwe blog live gaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Wees gerust, ik spam niet!

Delen!

Had je wat aan deze informatie? Wellicht help je er andere fotografen mee door deze blog te delen met onderstaande knoppen!

Mijn Gear:

Sony A7RIII
Sony A7III
Sony 70-200mm f/2.8 GM
Sony 24-70mm f/2.8 GM
Sony 85mm f/1.8
Zeiss Batis 18mm f/2.8

Als je van plan bent om een aankoop te doen, gebruik dan de links op deze pagina! Kost jouw niks extra’s en op deze manier krijg ik een kleine commissie voor de inspanning voor mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *