Home / Fotografieblog / Tips & Tricks & kennis / Maanfoto’s zijn vaak saai… De IJsselbrug en de maan!

Maanfoto’s zijn vaak saai… De IJsselbrug en de maan!

with 2 reacties

Saaie maanfoto’s

Maanfoto’s worden ontzettend veel gemaakt. Op zich niet zo gek, want een mooie volle maan blijft tot de verbeelding spreken! Echter worden de meeste maanfoto’s ‘geframed’ met enkel een heldere lucht en een maan… dat is toch eigenlijk best saai? Hoe vaak zie je wel niet zo’n foto voorbij komen, daar ben je toch een keer klaar mee?

De maan achter de IJsselbrug in Zwolle

 

Verwerk de maan in je compositie

Bovenstaande betekent niet dat je de maan niet moet gaan fotograferen, maar verwerk de maan juist in je compositie! Door met een telelens te fotograferen, ik zelf gebruik een canon 70-200, kan je de maan ‘naar je toe halen’. Door een object in de voorgrond te plaatsen en de maan erachter/ernaast creëer je een interessante scene. De lange brandpuntafstand zorgt ervoor dat de diepte in elkaar gedrukt wordt. Hierdoor lijkt alles dichter bij elkaar te staan, waardoor de maan bijvoorbeeld veel groter lijkt! Zelf ben ik niet in het bezit van een langer objectief dan 200mm, maar met bijv. 400 tot 600mm kan je door deze ‘in elkaar drukkende werking’ hele gave resultaten behalen. De mooiste momenten hiervoor zijn tijdens de opkomst van de volle maan rond zonsondergang/opkomst.

Natuurlijk vergen dit soort shots een goede planning. De app “The Photographer’s Ephemeris” kan hier goed bij helpen!

 

Maanfoto van de IJsselbrug

De IJsselbrug in Zwolle en de maan

Afgelopen week ging ik met een maatje nachtelijke maanlandschappen fotograferen. Voordat we naar de afgesproken locatie gingen maakten we nog even een tussenstop bij de IJsselbrug in Zwolle. De maan zou mooi achter de brug opkomen en met een 200mm objectief koos ik mijn compositie uit. Naarmate de maan boven de horizon verscheen en steeds verder omhoog kwam zag ik de maan een stukje boven de brug uitkomen. Dit was het moment voor het eerste shot. Het idee was om de maan tussen de verticale lijnen van de IJsselbrug te fotografen. Het was dus steeds even wachten totdat de maan precies tussen twee lijnen stond. Na een tijdje had ik de maan tussen elke lijn gefotografeerd en later in photoshop heb ik de foto’s bij elkaar gevoegd.

Het resultaat: geen saaie maanfoto, maar de maan juist verwerkt in een compositie, een interessante foto!

 

Maanfoto van de IJsselbrug

 

Laat me weten wat je vond van deze blog/foto’s door hieronder een reactie achter te laten! Uiteraard wordt delen gewaardeerd!

2 Responses

  1. Onno Z
    | Beantwoorden

    Beste Rick,

    Wat een leuk idee met de maan boven en door de IJsselbrug en wat is het eindresultaat prachtig!

    Ik heb nog niet zoveel ervaring en vraag me af u iets kunt/wil zeggen over de instellingen van de camera?
    Dit omdat de brug mooi belicht is en de maan niet overbelicht, en dat valt niet mee met zo’n felle lichtbron…
    Is eerst een foto gemaakt waarbij de brug goed is belicht terwijl de maan nog niet op was en daarna foto’s waarbij de maan goed belicht was?
    Ook het over elkaar leggen (combineren) van foto’s met Photoshop heb ik nog nooit gedaan… Lees wel vaker dat dit wordt gedaan, haha een volgende uitdaging!

    Alvast bedankt voor uw reactie.

    • Rick
      | Beantwoorden

      Hoi Onno,

      Bedankt voor je reactie!

      Ik heb inderdaad verschillende belichtingen gebruikt om zo het grote dynamische bereik te kunnen vastleggen. De foto is dus een ‘blend’ van een belichting voor de brug en eentje voor de lampen (de lampen zijn ook erg fel) en vervolgens zijn vier foto’s met een juiste belichting voor de maan erin gezet met behulp van photoshop. Wel allemaal vanaf dezelfde plek geschoten waarbij het statief niet is verplaatst.

      Het blenden van belichtingen moet je handigheid in krijgen. Ik gebruik hiervoor vaak de techniek luminosity masking. Als je op internet hierop zoekt dan vind je daar heel veel informatie over!

      Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *