Onderstaand zijn maar een paar vragen of opmerkingen die ik wel eens krijg omtrent het bewerken van foto’s. Met onderstaande punten hoop ik je meer duidelijkheid te geven over waarom ik mijn foto’s bewerk en wat dat precies inhoud!

1. Bewerken is niks nieuws
Bewerken… tsja, het gebeurde vroeger al! In de donkere kamer werden foto’s vroeger ook ‘bewerkt’. Doormiddel van doordrukken en tegenhouden werden bepaalde delen in foto’s donkerder of lichter. Zelfs werden foto’s toen al gemanipuleerd… Eén van de oudst bekende fotomanipulaties stamt uit circa 1860 waarin het hoofd van Abraham Lincoln op het lichaam van John Calhoun was gezet (bron: fourandsix). Bewerken en zelfs fotomanipulatie is dus niks nieuws!

2. RAW vs. jpg
De meeste camera’s hebben een optie om in RAW of jpg te fotograferen. Een jpg uit de camera is eigenlijk gewoon een foto die in de camera al een standaard bewerking heeft ondergaan. Dus waarom zou je niet gewoon zelf de foto bewerken in plaats van dat je de camera dit laat doen?! Een RAW bestand bevat veel meer informatie dan een standaard jpg waardoor je meer vrijheid hebt in de nabewerking. Je moet een RAW bestand eigenlijk zien als een digitaal negatief dat nog in de donkere kamer ontwikkeld moet worden. Echter gebruiken wij een ‘digitale donkere kamer’, namelijk de computer!
3. De basis is het belangrijkst!
Bewerken van foto’s is geen excuus om van een slechte foto een goede foto te maken! Ik streef er altijd naar om in de camera een zo goed mogelijke basis te leggen. Hierbij is natuurlijk de compositie, belichting en lichtval van groot belang! Deze basis wordt versterkt door al bij het maken van de foto te bedenken wat je met de foto gaat doen in de nabewerking!
Bovenstaande ‘before and after’ laat een compleet onbewerkt raw bestand zien waarbij de lucht overbelicht lijkt. Dit is geen fout, maar is juist expres zo belicht om ook in de donkere delen van de foto, de voorgrond, detail te hebben. Wetende dat de lucht niet overbelicht is kan ik het terughalen in de bewerking van het RAW bestand. Dit is een goed voorbeeld waarbij je kan zien hoeveel informatie er in zo’n raw bestand verborgen zit, je moet het er alleen nog wel op de juiste manier uit halen!
4. Stijl
Stijl! Misschien wel de belangrijkste reden waarom je foto’s zou moeten bewerken. Een fotograaf ontwikkeld op gegeven moment een eigen stijl. Die stijl wordt voor een groot deel bepaald door hoe de foto’s bewerkt worden. Je gaat foto’s op gegeven moment ook herkennen aan de soort bewerking die een fotograaf toepast!
5. Retoucheren
Met retoucheren doel ik op het opknappen van de foto. Bij een portret gaat het dan om bijvoorbeeld het weghalen van wat plekjes in het gezicht, de huid egaler maken etc. Bij landschapsfotografie kan het gaan om een vogel die door de lucht vliegt en erg afleidend is, of een vlekje dat verwijderd wordt. Kortom met retoucheren kan je de foto net wat aantrekkelijker maken!
6. Sturen van de kijker
Een laatste en erg belangrijke reden waarom ik mijn foto’s bewerk is het leggen van de focus op een bepaald object. Met het bewerken van foto’s kan je de aandacht leggen op waar het in de foto echt omgaat! Bijvoorbeeld door onderdelen donkerder of lichter te maken. De aandacht van iemand die een foto bekijkt gaat als eerste naar het lichtste en scherpste onderdeel. Je kan dus de kijker van een foto sturen!
Om een reactie te geven op de vragen of opmerkingen waar ik deze blog mee begon:
“Bewerken… maar dat is toch valsspelen?”
Nee, zelfs vroeger werden foto’s bewerkt, dus waarom nu niet!
“Bewerken… ja dan kan ik ook mooie foto’s maken”
De basis in de camera is het belangrijkste voor een goede foto!
“Bewerken… je mag mijn foto’s wel onbewerkt leveren”
Onbewerkte foto’s zal ik nooit afleveren! De bewerking maakt het dat de foto’s van een bepaalde fotograaf komen. Het weergeeft de stijl van een fotograaf.
Altijd up to date!
Als eerste mail ontvangen als er een nieuwe blog live gaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Wees gerust, ik spam niet!
Delen!
Leuke blog? Delen wordt altijd gewaardeerd! Dit kan met onderstaande knoppen.
Mijn Gear:
Sony A7RIII
Sony A7III
Sony 70-200mm f/2.8 GM
Sony 24-70mm f/2.8 GM
Sony 85mm f/1.8
Zeiss Batis 18mm f/2.8
Als je van plan bent om een aankoop te doen, gebruik dan de links op deze pagina! Kost jouw niks extra’s en op deze manier krijg ik een kleine commissie voor de inspanning voor mijn blog!
8 Responses
Robert
Helemaal mee eens, Rick!
Rick
Dankje Robert!
Robin
Top stukje!
Rick
Thanks Robin!
Mo
Netjes hoor Rick, prima toelichting!
Rick
Dankje!
Ruud Kraak
Great helemaal mee eens Rick
Rick
Bedankt Ruud!