Home / Fotografieblog / Basiskennis fotografie / Wat is autofocus? | Basiskennis fotografie

Wat is autofocus? | Basiskennis fotografie

with Geen reacties

Autofocus is een samenvoeging van automatisch en focussen. Er wordt dus met behulp van een motortje in het objectief automatisch op een (handmatig gekozen) punt in de foto scherp gesteld.

Wat is autofocus?
Wat is autofocus?

Handmatig focussen vs. automatisch focussen

Vroeger waren er alleen maar manuele objectieven, waarbij je met de hand de focusring moest draaien om scherp te stellen. Tegenwoordig zijn objectieven uitgerust met een scherpstelmotor, maar kan je als gewenst ook handmatig scherpstellen.

Soms komt het goed uit om handmatig te kunnen scherpstellen. Bijvoorbeeld als je op iets achter een dik bladerdek wilt scherpstellen, maar dit niet lukt met autofocus.

Autofocuspunten

Camera’s hebben een bepaalde hoeveelheid autofocuspunten, waarmee je kan bepalen waar wordt gefocussed. Je kan stellen dat hoe meer autofocuspunten de camera heeft hoe beter de autofocus zal zijn en hoe gemakkelijker je kan focussen. Met veel autofocuspunten kan je namelijk heel makkelijk een bepaald autofocus punt kiezen om te bepalen waar in de foto je de focus wilt hebben.

Er zijn twee type autofocuspunt sensors:

Lijn sensors:
Een lijnsensor kan enkel contrastonderscheid meten binnen één rij pixels. Deze rij pixels is horizontaal of verticaal. Bij een verticale meting wordt het contrast van een pixel vergeleken met het contrast van de pixels daaronder en daarboven, maar niet met de pixels links en rechts daarvan! Hierdoor kan er niet altijd goed een contrastonderscheid gevonden worden en kan het soms lastig zijn om te focussen.

Kruistype sensors:
Bij kruistype sensors wordt er contrastonderscheid gemeten tussen een horizontale lijn pixels én een verticale lijn pixels. Kruistype sensors zijn dus veel nauwkeuriger in staat om contrastonderscheid te meten en zal je dus beter mee kunnen scherpstellen.

Als een camera dus veel kruistype autofocuspunten heeft zal dat ten goede komen van de kwaliteit van het scherpstellen.

Verschillende autofocus instellingen

Er zijn een aantal verschillende autofocus instellingen. Hieronder lees je welke er zijn en wat ze doen:

Per merk kan het iets anders heten, maar de werking is hetzelfde. De voorbeelden hieronder zijn van een Sony camera.

Single-Shot AF (AF-S):
Als je eenmaal hebt scherp gesteld wordt de focus vergrendeld totdat je de focusknop weer los laat om opnieuw te focussen. Instelling wordt vooral gebruikt voor stilstaande onderwerpen.

Continuous AF (AF-C):
De focus wordt automatisch aangepast als een onderwerp beweegt. Als je dus op een onderwerp scherp stelt en het komt dichterbij, wordt de focus bijgesteld. Deze AF instelling is dus ideaal voor bewegende onderwerpen.

Automatic AF (AF-A):
De automatische autofocus kiest zelf tussen AF-S of AF-C, omdat de camera zelf probeert te bepalen of het onderwerp stil staat of beweegt.

Manual focus (MF):
De handmatige autofocus instelling zorgt ervoor dat je de focusring met de hand kan draaien om scherp te stellen.

Eye autofocus

Tegenwoordig is het ook al mogelijk om automatisch op ogen scherp te stellen! Dit is natuurlijk ontzettend handig want vaak wil je dat het oog het scherpste punt is in een foto. Deze ontwikkeling is ontzettend snel gegaan en werkt nu al ontzettend goed. Dit werkt zowel in AF-S als AF-C! De sony camera’s zijn hier erg goed in, maar ook Canon en Nikon voegen eye autofocus steeds meer toe aan hun camera’s!

Naast het scherpstellen kan ook de sluitertijd invloed hebben op de scherpte van een foto!

Altijd up to date!

Als eerste mail ontvangen als er een nieuwe blog live gaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Wees gerust, ik spam niet!

Delen!

Had je wat aan deze informatie? Wellicht help je er andere fotografen mee door deze blog te delen met onderstaande knoppen!

Mijn Gear:

Sony A7RIII
Sony A7III
Sony 70-200mm f/2.8 GM
Sony 24-70mm f/2.8 GM
Sony 85mm f/1.8
Zeiss Batis 18mm f/2.8

Als je van plan bent om een aankoop te doen, gebruik dan de links op deze pagina! Kost jouw niks extra’s en op deze manier krijg ik een kleine commissie voor de inspanning voor mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *