Home / Fotografieblog / Landschapsfotografie / Voorjaarsrijp en mist op de Veluwe

Voorjaarsrijp en mist op de Veluwe

with Geen reacties

Het bloggen stond een beetje op een laag pitje de afgelopen maanden. Ik hoop weer wat meer blogs te gaan maken de komende tijd, ook voor TimelapseView!

Om toch nog even terug te vallen op afgelopen winter. Sneeuw hadden we niet in Nederland, maar de Ardennen was voor een korte onverwachtse periode winterwonderland. Hier was ik, samen met mijn maatje Juriaan, natuurlijk te vinden!

Terug naar zondag 26 april waar deze blog over gaat, want dit kon best wel eens een vruchtbare ochtend worden wat betreft landschapsfotografie. De weersvoorspelling zag er goed uit, dus de wekker werd gezet!

De weersvoorspelling

Mooie landschapsfoto’s kan je redelijk goed afdwingen als het gaat om weersvoorspelling. Natuurlijk is het belangrijk om veel op pad te zijn en dus veel kansen te benutten. Echter, door de fotosessies goed af te stemmen op bepaalde weersomstandigheden wordt de kans op goede foto’s natuurlijk al een stuk groter.

Waarom verwachtte ik dan een goede ochtend? Heel simpel: De nacht zou helder verlopen, waarbij de temperatuur flink zou zakken. Daarnaast zou er nauwelijks wind aanwezig zijn en lag het dauwpunt en de omgevingstemperatuur erg dicht bij elkaar. Dit bij elkaar opgeteld betekent een aanzienlijke kans op mist.

Overal mist, maar niet op de fotolocatie!

De wekker ging om 04:30 uur. Tsja… dat is de andere kant van landschapsfotografie 🙂 Een paar bakken koffie in een thermosbeker zouden me wel wakker maken tijdens het ritje naar de fotolocatie. Tijdens de rit zag ik op elk weiland wel mooie mistflarden, prachtig om te zien. Ik word dan altijd helemaal ‘hyped’, want ik weet dan bijna zeker dat het een geslaagde ochtend gaat worden. Na een flinke rit kom ik aan op een mooie locatie op de Veluwe. Shit! Geen mist!

Tsja, wat doe je dan. Maak je er het beste van of ga je toch ergens anders heen. Ik besloot dat laatste en daar heb ik geen spijt van!

Veluwe voorjaar rijp
Dode boom op de Veluwe in het voorjaar.

Dode bomen en vers groen

Terwijl ik de auto uitstap zie ik een groepje zwijnen. Ze hebben niet eens door dat ik er ben. snel loop ik de heide op. Het is prachtig! Een mooie laag mist en tot mijn verbazing zelfs een aardig laagje rijp. Niet veel later maak ik mijn eerste compositie. De kleuren in de lucht zijn nog niet heel geweldig, maar dat past goed bij deze grauwe dode boom als voorgrondelement (zie foto hierboven).

Ik loop verder en een knalgroene jonge berk pakt mijn aandacht. Het boompje sprong er met het felle voorjaarsgroen mooi uit en het laagje mist geeft het geheel een mooie sfeer. Ik besluit een dode boom deels in de compositie mee te nemen. Dit geeft niet alleen een interessantere compositie, maar ook een verhaal. De tegenstelling van aan de ene kant het frisse voorjaarsgroen en aan de andere kant de dood van een boom.

Landschap 'life and death'
Landschap ‘life and death’

Zonsopkomst en goud licht

Na bovenstaande foto zou het niet lang meer duren voordat de zon zou opkomen. Haastig loop ik door, op zoek naar een nieuwe compositie. Ineens is de zon daar, een oranje vuurbal, maar door de laag mist gelukkig nog niet zo fel. De aanwezigheid van de zon gaf meteen de mogelijkheid voor een nieuwe compositie. Met een lange lens fotografeer ik twee bomen met daar middenin de zon. Een simpele maar doeltreffende compo.

Veluwe zonsopkomst mist
Mistige zonsopkomst op de Veluwe.

Ik switch weer terug naar een wijde lens, want de volgende compositie was gevonden. Als je goed oplet dan zie je de twee bomen van bovenstaande foto terug in de foto hieronder.

Heideveld voorjaar rijp
Heideveld in het voorjaar met een laagje rijp

Niet heel veel verderop maakte ik onderstaande foto. Dit keer niet met tegenlicht, maar juist het zachte licht op het landschap, de prachtige blauwe lucht en de mistflarden. (nee, de horizon is niet scheef. Dit lijkt zo door het aanwezige reliëf).

Veluwe zonsopkomst rijp
Prachtige zonsopkomst op de Veluwe met rijp en mist.

Eén plek, twee composities

Na een stuk lopen stuitte ik nog op één interessante plek voordat de mist verdween. Ik maakte er twee foto’s, welke beide toch wel heel verschillend zijn kwa compositie.

Zonsopkomst Veluwe
Heideveld in het voorjaar met een laagje rijp
Veluwe zonsopkomst rijp
Prachtige zonsopkomst op de Veluwe met rijp en mist.

Uiteindelijk loop ik nog een heel stuk verder door het nabijgelegen bos op zoek naar interessante composities. Na een paar probeersels, zonder echt goed resultaat, besluit ik weer terug te lopen naar de auto. Een geslaagde ochtend!

Bij deze wil ik ook nog even laten weten dat als je je abonneert op de nieuwsbrief van mijn nieuwe website TimelapseView.nl een gratis timelapse ontvangt! Klik op de foto hieronder voor een download!

gratis timelapse
Gratis Timelapse

Altijd up to date!

Als eerste mail ontvangen als er een nieuwe blog live gaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Wees gerust ik spam niet!

Delen!

Leuke blog? Delen wordt altijd gewaardeerd! Dit kan met onderstaande knoppen.

Mijn Gear:

Sony A7RIII
Sony A7III
Sony 70-200mm f/2.8 GM
Sony 24-70mm f/2.8 GM
Sony 85mm f/1.8
Zeiss Batis 18mm f/2.8

Als je van plan bent om een aankoop te doen, gebruik dan de links op deze pagina! Kost jouw niks extra’s en op deze manier krijg ik een kleine commissie voor de inspanning voor mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *