Home / Fotografieblog / Basiskennis fotografie / Wat is de belichtingsdriehoek? | Basiskennis fotografie

Wat is de belichtingsdriehoek? | Basiskennis fotografie

with Geen reacties

De belichtingsdriehoek is een hulpmiddel om te begrijpen hoe een foto juist belicht wordt. Elke hoek staat voor één van de variabelen die de belichting beïnvloeden.

Er zijn drie hoeken en dus drie variabelen:

Diafragma: de lensopening
Sluitertijd: de tijd dat er licht op de sensor valt
ISO: de lichtgevoeligheid van de sensor

Als je bovenstaande variabelen nog niet helemaal uit je hoofd kent, lees ze dan vooral eerst even door!

Principe van de belichtingsdriehoek

De belichtingsdriehoek laat zien dat alle drie de variabelen met elkaar in verhouding staan. Als je één variabele veranderd moet je dat compenseren met een andere variabele. Een foto is ‘goed’ belicht als alle drie de zijden van de driehoek even lang zijn. Dit betekent dat de foto niet overbelicht of onderbelicht is.

Als je bijvoorbeeld de sluitertijd sneller maakt komt er minder lang licht op de sensor. Dit kan je compenseren door het diafragma verder open te zetten (kleiner getal) of de ISO omhoog te zetten.

Het is natuurlijk niet zo dat een onder- of overbelichte foto per definitie fout is. Als jij voor een bepaalde look gaat is dat helemaal prima.

Hieronder wordt het concept van de belichtingsdriehoek geïllustreerd. De sluitertijd wordt aangepast en om weer een gelijkbenige driehoek te krijgen wordt het diafragma ook aangepast:

Belichtingsdriehoek
Animatie van de belichtingsdriehoek.

Altijd up to date!

Als eerste mail ontvangen als er een nieuwe blog live gaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Wees gerust, ik spam niet!

Delen!

Had je wat aan deze informatie? Wellicht help je er andere fotografen mee door deze blog te delen met onderstaande knoppen!

Mijn Gear:

Sony A7RIII
Sony A7III
Sony 70-200mm f/2.8 GM
Sony 24-70mm f/2.8 GM
Sony 85mm f/1.8
Zeiss Batis 18mm f/2.8

Als je van plan bent om een aankoop te doen, gebruik dan de links op deze pagina! Kost jouw niks extra’s en op deze manier krijg ik een kleine commissie voor de inspanning voor mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *