Home / Fotografieblog / Fotopraat / Fotopraat #5 | De kracht van megapixels: croppen!

Fotopraat #5 | De kracht van megapixels: croppen!

with Geen reacties

Afgelopen voorjaar ging ik een aantal keer op verkenning op een voor mij nieuw gebied langs een Nederlandse rivier. Ik ging op zoek naar een wilg om in voorjaarskleuren en met een mistlaag te fotograferen. Dit was gelukt, maar ik kwam ook thuis met een tweede foto!

Berk mist zonsopkomst
De wilg waar ik voor kwam met prachtige kleuren en een vleugje mist.

Een grote eik

Na het maken van de foto van de wilg was de ochtend al geslaagd, want hier was ik voor gekomen. Echter bleven de omstandigheden mooi dus ging ik het gebied verder verkennen. Eerder pakte een erg grote eik met prachtig vers groen al mijn aandacht, dus besloot ik te kijken of er een compositie mee te vinden was. Dit viel helaas tegen, omdat de boom net niet helemaal vrij staat. Na heel veel rondjes lopen en steeds een stukje opschuiven (er was achter mij ook geen ruimte) kwam ik met onderstaande foto thuis:

Grote eik voorjaar
Grote eik met vers groen in het voorjaar.

Niet helemaal tevreden

In het veld was ik al niet helemaal tevreden met de foto van de eik en na het uploaden op de computer bleef de ontevredenheid. Toch ben ik de foto gaan bewerken, want het verse groen , de mist en de sfeer bevielen mij wel.

Croppen voor het uiteindelijke resultaat

De struik aan de zijkant moest weg, maar dit was in het veld helaas niet te doen. Vanuit elke hoek kwam de struik in beeld en de foto manipuleren hou ik ook niet van. Toen ben ik gaan kijken of croppen een optie was. Ontzettend blij dat ik dit heb gedaan, want er ontstond een beeldvullende foto waarbij nog steeds duidelijk is dat het om een erg grote eik gaat!

Grote eik voorjaar
Croppen redde de foto!

Natuurlijk had dit ook in het veld gekund met bijvoorbeeld een 70-200mm, maar soms zie je het gewoon even niet. Daarom ben ik ontzettend blij met de grote hoeveelheid megapixels van de Sony A7RIII, want na flink croppen bleven er genoeg pixels over!

Altijd up to date!

Als eerste mail ontvangen als er een nieuwe blog live gaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Wees gerust, ik spam niet!

Delen!

Leuke blog? Delen wordt altijd gewaardeerd! Dit kan met onderstaande knoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *