Home / Fotografieblog / Basiskennis fotografie / Wat is het histogram in fotografie?

Wat is het histogram in fotografie?

with Geen reacties

Het histogram is een grafische weergave die de belichting van de foto representeert. Het is een ontzettend handig hulpmiddel om de belichting van een foto te checken!

Waarvoor gebruik je het histogram?

Het LCD scherm van een camera geeft nooit een 100% accurate weergave van de belichting van de foto. Vooral als je in het felle daglicht de foto bekijkt, is het erg moeilijk om te bepalen of de foto wel of niet goed belicht is. Het histogram is hier de redder in nood, want door deze goed te ‘lezen’ weet je of de foto ‘goed’ of juist over- of onderbelicht is!

Hoe ‘lees’ je het histogram?

Het histogram is ontzettend makkelijk te ‘lezen’. Het komt erop neer dat de linkerkant van het histogram de donkere pixels weergeeft en de rechterkant de lichte pixels. Onderstaande afbeelding laat zien hoe het histogram is opgedeeld. Er zijn vijf delen: (van links naar rechts) Zwarte tinten, schaduwen, middentonen, witte tinten en hooglichten.

Histogram lezen
Verdeling van een Histogram.

Verschillende histogrammen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee histogrammen:

Histogram zonder kleurinformatie

Een foto bestaat natuurlijk uit allerlei kleuren. Dit histogram maakt echter geen onderscheid in de helderheid op kleur.

Histogram zonder kleurinformatie
Histogram zonder kleurinformatie.
Histogram met kleurinformatie

Dit histogram geeft per kleurkanaal (rood, groen en blauw) de helderheid weer. Als je bijvoorbeeld een foto hebt met een lichtblauwe lucht dan zal je aan de rechterkant van het histogram een lichtblauwe piek zien.

Histogram met kleurinformatie
Histogram met kleurinformatie.

Mijn advies is om bij het fotograferen altijd het histogram mét kleurinformatie te gebruiken. Sommige kleuren kunnen namelijk overbelicht zijn wat je soms niet terug kan zien in een histogram zonder kleurinformatie! Dit is voornamelijk met de kleur rood nog wel eens het geval.

Hieronder zie je drie dezelfde foto’s, met elk een andere belichting en het bijbehorende histogram.

Histogram donker
Het histogram staat vooral aan de linkerkant: donkere foto
Histogram verdeeld
Het histogram is verdeeld: ‘normale’ belichting
Histogram licht
Het histogram staat vooral naar rechts: lichte foto

Overbelichting en onderbelichting

Met het histogram kan je goed zien of delen in de foto onderbelicht of overbelicht zijn. Staat het histogram te ver naar links dan is de foto misschien onderbelicht. Staat het histogram ver naar rechts dan is de foto misschien overbelicht.

Ik gebruik hierboven ‘misschien’, omdat een donkere setting eenmaal een histogram heeft dat ver naar links staat en een lichte setting een histogram dat ver naar rechts staat. En dat is dan helemaal niet ‘fout’ belicht!

Wat wel heel belangrijk is, is dat je kan zien wanneer het histogram gaat ‘clippen’. Clippen betekent dat je 100% zwart of 100% wit hebt vastgelegd. Bekijk altijd goed of je dat wilt bij een foto, want 100% wit betekent écht overbelicht en hier zit dus geen informatie meer. Je kan clippen herkennen doordat het histogram helemaal tegen de zijkant omhoog loopt.

Er bestaat geen perfect histogram!

Een perfect histogram is er simpelweg niet, dat maakt bovenstaande al wel duidelijk. Om nog een laatste voorbeeld te geven: Een productfoto van een zwart product met ook nog eens een zwarte achtergrond (achtergrond clipped) zal een histogram hebben waarbij bijna alle informatie aan de linkerkant staat. Staar je dus niet blind op hoe het histogram eruit ziet, maar bekijk de setting en bepaal of het histogram daarbij klopt.

donkere foto
Helemaal aan de linkerkant staat een lijn tegen de zijkant. Dit is geclipped en weerspiegeld de 100% zwarte achtergrond. Er is ook een flinke piek aan de linkerkant, dit is de fles zelf, welke net niet 100% zwart is. De rest in het histogram zijn de wat lichtere delen van de fles. Omdat deze lichte delen maar een klein percentage van de foto zijn zie je hier in het histogram geen pieken.

Ik hoop dat deze informatie jouw aanzet tot het gebruiken van het histogram. Het ziet er in het begin misschien ingewikkeld uit, maar deze blog laat zien dat dat helemaal niet het geval is. Succes!

Altijd up to date!

Als eerste mail ontvangen als er een nieuwe blog live gaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Wees gerust, ik spam niet!

Delen!

Had je wat aan deze informatie? Wellicht help je er andere fotografen mee door deze blog te delen met onderstaande knoppen!

Mijn Gear:

Sony A7RIII
Sony A7III
Sony 70-200mm f/2.8 GM
Sony 24-70mm f/2.8 GM
Sony 85mm f/1.8
Zeiss Batis 18mm f/2.8

Als je van plan bent om een aankoop te doen, gebruik dan de links op deze pagina! Kost jouw niks extra’s en op deze manier krijg ik een kleine commissie voor de inspanning voor mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *