Home / Fotografieblog / Timelapsefotografie / Timelapse 4 seizoenen Staringkoepel – Museum STAAL (Video+BTS)

Timelapse 4 seizoenen Staringkoepel – Museum STAAL (Video+BTS)

with 2 reacties

Een timelapse van de 4 seizoenen rond de Staringkoepel. Ruim een jaar lang heb ik er aan gewerkt. De film is op een unieke manier te bekijken, namelijk schommelend! Dit project voerde ik uit in opdracht voor een nieuw museum in de achterhoek: ‘Museum STAAL‘ (STAringALmen). Museum STAAL toont vanuit het uitgangspunt A.C.W. Staring (1767-1840) verschillende facetten van de achterhoek.

Timelapse 4 seizoenen
Je beleefd de film op een unieke manier, namelijk schommelend!

De Staringkoepel

Eerst even een stukje achtergrond informatie over het ’theehuisje’. De Staringkoepel is een theehuisje aan de oever van de Berkel en is gebouwd in de 19e eeuw in opdracht van Constantia Ernestine Theodora Staring (1819-1893), dochter van A.C.W. Staring. Het bouwwerk verpauperde in de 20e eeuw, maar Natuurmonumenten restaureerde de staringkoepel in het begin van de 21e eeuw. De staringkoepel is nu vrij toegankelijk met een voetveer over de Berkel.

Staringkoepel Timelapse Herfst
De koepel staat in een stukje bos langs de Berkel.

 

Uitdaging!

Het maken van deze film was best een uitdaging. Een dynamische timelapse van 4 seizoenen maken in een klein gebied maakt het lastig omdat je steeds weer andere composities/aanzichten moet vinden. Op een gegeven moment ben je natuurlijk door de mogelijke composities heen. De uitdaging zat ‘m er dus in om niet (te veel) in de herhaling te vallen met de composities. Het aspect ratio (beeldverhouding) van 4:1 waarin de film opgeleverd moest worden maakte dit nog een stuk moeilijker. Met een aspect ratio van 16:9 kan je namelijk nog spelen met voorgrondelementen en dus makkelijker verschillende composities maken. Bij 4:1 is dat bijna niet te doen. Uiteindelijk ben ik er toch in geslaagd om elke keer weer andere aanzichten te vinden en de film dynamisch te maken ondanks dat het maar een heel klein gebied is.

Timelapse 4 seizoenen
Prachtig ochtendlicht

 

Timelapse 4 seizoenen: dus ook sneeuw!

Een 4 seizoenen timelapse moet toch echt sneeuw bevatten! Bij timelapse en landschapsfotografie draait alles om timing. Van te voren wist ik al wat voor shots ik moest maken en welke weersomstandigheden ik hiervoor moest treffen. Voor dit project had ik een globale ‘story line’ gemaakt en één van de shots die hierin voorkwam is dat het landschap wit word door de vallende sneeuw. In Nederland is de kans vrij klein dat het gaat sneeuwen, dus timing was voor dit shot van extra groot belang. Helaas lukte het niet om een shot te maken van een wit wordend landschap, aangezien de sneeuw ’s nachts was gevallen.

Wel lukte het later nog om inkomende sneeuwbuien vast te leggen en de aanplak van sneeuw op de bomen! Een uitdagend shot, want zorg er maar eens voor dat er geen sneeuw op je lens komt! Na verloop van tijd sneeuwde het zo hard dat sneeuw op het frontelement van de lens onvermijdelijk was. Je snapt wel wat een opluchting het gaf toen ik dit shot had gemaakt, want de kans dat deze timelapse gemaakt kon worden was vrij klein!

Schuif de slider om het begin en einde van de timelapse te zien!

 

timelapse 4 seizoenen
Behind the scenes, maar goed dat ik een hoes mee had! (telefoon foto)

 

staringkoepel 4 seizoenen
Jup, koud was het zeker!

Timelapse van seizoensovergangen

Om enkele duidelijke seizoensovergangen in de film te hebben gebruikte ik wide angle shots van het koepeltje met het achterliggende bos. Door eenzelfde compositie met een heldere lucht zowel in de winter als in het voorjaar te maken kon ik deze mooi in elkaar over laten lopen. Dit deed ik ook voor de overgang van herfst naar winter. Ondanks de duidelijke markeringen die ik op locatie had gemaakt was het nog best een klus om de shots precies te alignen. Toch blij dat ik deze extra tijd heb genomen, want in de editing hoefde ik bijna niet meer te alignen!

Schuif de slider om van seizoen te wisselen!

 

Mist!

Zoals ik altijd zeg, mist maakt een foto of timelapse echt af! Mist is dan ook genoeg terug te vinden in de film. Vooral onderstaand shot was erg tof. De mist lag in eerste instantie lekker te rollen in de verte, maar kwam op gegeven moment op de staringkoepel af.

Schuif de slider!

 

Day to night timelapses

Natuurlijk zijn er ook diverse timelapses waarin de transitie van dag naar nacht (en andersom) is vastgelegd. Het is een relatief donker gebiedje met aardig wat zichtbare sterren!

Schuif de slider om de transitie van de sunset naar de nacht te zien.

Timelapse day to night
Behind the scene day to night timelapse. Om condensatie op het frontelement tegen te gaan is er een lens heater op de lens aangebracht (telefoon foto).

 

De Staringkoepel – Trailer

Het is vanzelfsprekend dat ik hier niet de hele film kan laten zien. Wel heb ik toestemming van het Museum gekregen om een korte trailer samen te stellen. De volledige film is te bekijken in Museum STAAL!

De film in het kort: Van vallende sneeuw tot opengaande paardenbloemen, van smeltende rijp tot vallende blaadjes en nog veel meer prachtige timelapses die de transitie van de seizoenen rond de staringkoepel weergeven!

De staringkoepel bevind zicht overigens vlakbij het Museum. Mocht je deze willen bezoeken, hij staat HIER!

 

 

Behind the scenes

Hieronder nog enkele frames uit de film en een aantal behind the scene foto’s!

Timelapse 4 seizoenen
Zomerse zonsopkomst!

 

Een slider zorgde voor een subtiele beweging in het shot.

Timelapse 4 seizoenen
Motion control timelapse (telefoon foto).

 

Staringkoepel zonsopkomst
Zonsopkomst vanaf de staringkoepel.

 

timelapse seizoenen
Voorjaar scenes: het opengaan van paardenbloemen (telefoon foto)!
timelapse seizoenen
Voorjaar scenes: het opengaan van paardenbloemen (telefoon foto)!
timelapse seizoenen
Rijp op plantjes langs de berkel. Opzich niks bijzonders, totdat je het in een timelapse ziet smelten (telefoon foto)!
staringkoepel timelapse winter
Het eerste rode licht na een koude nacht.

 

En om het af te leren nog één bts foto van een voorjaarsshot!

timelapse seizoenen
Motion control timelapse: Voorjaar

 

 

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen waar ik mij in 2017 en 2018 onder andere mee bezig heb gehouden.

Laat mij in de comments weten wat je er van vind! Heb jij de film al bekeken in het Museum?

 

Wil jij nou ook graag een timelapse laten maken? Klik dan op de button voor meer informatie!

Mogelijkheden timelapse

 

 

2 Responses

 1. Peter
  | Beantwoorden

  Gaaf eindresultaat! Ik kan me heel goed voorstellen dat die 4:1 ratio het je behoorlijk moeilijk heeft gemaakt.

  Ik zag dat je een heater om je lens hebt. Welke accu gebruik je daarvoor? Zelf heb ik ook een heater, maar nog geen lekker draagbaar alternatief gevonden voor een motoraccu.

  • Rick
   | Beantwoorden

   Hoi Peter,

   Dankjewel! Dit is enkel de trailer, de hele film duurt een stuk langer, maar kan enkel in het museum bekeken worden.

   Wat betreft de accu voor de heater, ik gebruik momenteel een magpack van Kessler Crane. Deze accu’s zijn voor mijn slider + second shooter, maar gebruik ‘m ook voor de heater. Zit zelf overigens ook nog naar een alternatief te kijken voor een andere accu hiervoor. Op amazon staan geloof ik wel wat verschillende powerbanks met een 12V DC uitgang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *